Всеки, който иска да управлява дрон на публични места в близост до хора, ще трябва да си изкара "книжка". Това ще важи дори и за най-малките и безобидни безпилотни апарати, които масово се продават в търговската мрежа. Новите правила ще залегнат в специална наредба на министъра на транспорта, която сега се разработва, пише в. "Телеграф".
В наредбата ще се направи класификация на дроновете и те ще бъдат разделени в различни категории. Най-ниската ще е А0, в която ще влизат всички безпилотни апарати с максимално допустима маса до 250 грама. За тях няма да се изисква сертификат за управление от оператора. Те ще могат да се управляват и от малолетни, като височината на полета е ограничена до 50 метра.

Дроновете от категория А0 ще могат да се управляват само в зоната на видисмост от оператора. Те ще могат да се движат на минимум 50 метра от други хора, или иначе казано няма да могат да се ползват в паркове, градинки, стадиони и други публични места в градовете. Всички категории дронове над А0 ще изискват оператора да разполага с разрешително за управление, което ше се издава от държавата или оторизирани от нея частни организации след издържан курс по подобие на този за шофьорска книжка.

Това ще се изисква за апаратите с тегло над 250 грама, които ще летят до 150 метра височина, както и в близост до хора и важни обекти. Във високите категории  ше спадат и всички дронове до 150 кг маса, които ще се регулират от новата наредба. Сред организациите, които обучават "пилоти" на дронове е Институтът за космически изследвания и проучвания към БАН, а цената в зависимост от категорията е около 500 лв.