Поне до към 20 октомври ни чака динамично, сменящо се време. И топло, и студено. Типичното циганско лято е около и след Димитровден – сухо, но не много топло. Това съобщи климатологът доц. Георги Рачев.  
„Валежи ще има. В ниското ще са от дъжд, на високите места се надявам да се формира значителна снежна покривка”, каза Рачев пред bTV.  

По думите му големият антициклон Петър ще се задържи над Скандинавския полуостров. Следващата седмица ще се премести над Великобритания и ще оказва влияние над България през следващите 10 дни.

В тила на циклона Зофия пък нахлувал днешният студен въздух.  В петък средиземноморски циклон ще премине южно от страната ни. Ще се формира една облачна система, която ще формира валежите. В петък ще бъде по-топло, но когато циклонът отмине България, ще стане хладно”, добави климатологът.

Поредният циклон щял да мине южно от страната ни на 14 октомври. Тогава би трябвало да паднат обилни валежи.

Що се отнася въпроса, който вълнува всички българи – каква зима ни чака, доц. Рачев съобщи, че прогнозите са началото на годината да започне с градуси, които са с един-два над нормата. „Зимата ще бъде топла”, успокои той.