Журналистките Канна Рачева и Мария Цънцарова установиха, че са се „подписали” в списъци в подкрепа на националния референдум и на конкретен вицепрезидент. Оказва се, че без да е слагала подписа си, съдебният репортер на bTV е „подкрепила” инициативния комитет на бившия кандидат-депутат от БСП Петър Кичашки.
„Оказа се, че съм подкрепила г-н Петър Кичашки без да зная за това”, поясни Канна Рачева в студиото на медията. „Той започна да ми се обажда и да ми се извинява, като иска да се изясним”, допълни тя.

„Аз там не съм слагала подписа си, това е престъпление”, категорична бе Канна Рачева. Тя не пожела да обяви публично какво смята да предприеме по случая и дали ще си търси правата по съдебен път.

В списъците фигурира името и на друг кадър на bTV – репортерката Мария Цънцарова.

По този повод говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова заяви, че проверката на списъците за подкрепа се извършва от ГРАО. „В обема на проверката законодателят не е предвидил да се проверява истинността на положените подписи. Ние предложихме в самата подписка да има изричен запис пред кое лице са поставени подписите, за да има някаква отговорност.  Ако има нарушения, трябва да се обърнете към Комисия за защита на личните данни”, каза Нейкова.  

Вчера Фейсбук се наводни от сигнали, в които хората съобщаваха, че са открили имената си в списъците за подкрепа на различни политически партии. Вие също можете да проверите дали някой е откраднал вашите лични данни. За целта първо ви трябва Персонален идентификационен код. След това можете да проверите подписите за регистрацията на кандидат-президенти, както и на агитиращите за националния референдум.