Жителите на сгради с асансьори трябва да се бръкнат с между 280 и 600 лева за монтиране на телефон в кабинката до края на годината. Цената за новото оборудване варира в зависимост от асансьора - дали е от по-стария тип, или е нов, обясни Петър Конов, член на управителния съвет и учредител на Националната асоциация на домоуправителите в България, цитиран от „Телеграф”.
Устройството, с което ако заседнем в кабината, ще можем да се свържем директно с аварийната служба по всяко време на денонощието, е задължително според Наредбата за изискванията за безопасност и техническа поддръжка на асансьорите.

Заради допълнителните разходи за ново оборудване вече пламнаха и междусъседски кавги в блоковете. Част от хората, тези, които живеят на първи и втори етаж, искат да минат метър с обяснението, че те така или иначе не ползват асансьора и нямат намерение да плащат за допълнително обезопасяване. Като допълнителен аргумент те използват факта, че лифтът е настроен така, че да не спира на втория етаж. Останалите съседи обаче натискат всички жители на блока да поемат своята част от допълнителното оборудване.