Опасно свинско месо, което е убило шестима души в Дания, плъзна из Европа. Мръвките са засечени и в супермаркети във Великобритания. Това съобщиха английските издания „Гардиън” и „Сън”. Взети са проби от 97 стоки, като е установено, че има три заразени продукта от магазините Sainsbury и Asda, пише „Телеграф”.
Мръвките са заразени със супермикроб MRSA CC398, който е резистентен на антибиотици и е засегнал две трети от свинефермите в Дания. Работниците също могат да се заразят от животните и дори да предават заразата на други хора.
 
MRSA CC398 са потенциално смъртоносни бактерии, които могат да бъдат устойчиви на най-силните антибиотици. Предизвиква неприятни упорити инфекции и може сериозно да навреди на хора с увредена имунна система, като например тези, които вече страдат от друго заболяване. При термична обработка микробът умира, посочват специалисти.

От Българската агенция за безопасност на храните обявиха, че не е постъпвал сигнал за опасно свинско чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи, наричана RASFF. Това означава, че не е подаден сигнал за наличие на опасно месо от страните - членки на ЕС.
 
Експерти се опасяват, че е възможно опасното свинско да плъзне и в други държави, като се представя за продукция от друга националност. В тази връзка професор Тим Ланг от Центъра за политика на храните в City University в Лондон заяви, че ако няма строг контрол върху движението на живи животни, инфекцията може да се разпространи. „Имаме нужда от биологична сигурност”, посочва професорът и съветва вносителите да не се блазнят от ниските цени, на които влиза тази продукция, тъй като в дългосрочен план са възможни проблеми със здравето.