Първо и преди всичко, отделянето на газ е напълно естествена функция на тялото на всички нас. Това е необходима и нормална част от смилането на храната - докато стомахът и червата разграждат хранителните вещества от нашата вечеря, определено количество газ е неизбежен страничен продукт.
Абсолютно всички по света го правят (даже да твърдят обратното) и от това зависи храносмилателното им здраве; би било много по-тревожно, ако това не беше така, пише littlethings.com, цитиран от framar.bg.

Отделянето на газове е полезно за нас, защото:

Полза 1: То намалява подуването на корема

Ако се чувствате подути след повечко храна, неосвободеният газ е един от виновниците за това.
При повечето хора подуването на корема е чувство на телесно подуване и временно увеличаване на теглото, което не крие опасност. Единствената опасност е, че онези любими дънки може да не са по мярка днес!

Част от това се дължи на задържането на вода - клетките ви задържат допълнително количество вода по една или друга причина, но какво за това чувство на дискомфорт в корема?

Това е газ, който чака да избяга. Позволявайки му да излезе, вие веднага ще намалите подуването на корема и дискомфорта.

Полза 2: То е добро за здравето на вашето дебело черво

Спомняте ли си как майка ви ви казваше, когато бяхте малки, да "не го задържате?"

Това късче от общата мъдрост трябва да се взема насериозно; задържането, на каквото и да е за продължителен период от време, не е добро за здравето ви.
Макар често да се налага да задържите, за да избегнете неудобни ситуации, то ако имате други храносмилателни проблеми, задържането на газ може потенциално да доведе до медицински проблеми за дебелото черво.

Полза 3: То е отлична система за ранно предупреждение.

Пръдните са една от тези телесни функции, които не можете да избегнете.

И макар че може да създава неудобства, ще сте благодарни, когато разберете, че понякога газовете могат да са ранен сигнал за основни здравни проблеми, подсказвайки ви да посетите вашия лекар.

Интензивната миризма, увеличената честота на отделяне на газовете, както и странните болки от подутия корем, могат да предупреждават както за непоносимост към лактоза, така и за по-сериозни проблеми като рак на дебелото черво.

Полза 4: Миризмата е добра за вас

Да, правилно прочетохте, вдишването на миризмата може всъщност да е здравословно за вас.
Звучи странно, но проучвания показват, че съединението, което ние произвеждаме в малки количества в нашите газове, сероводород, може в действителност да ни предпази от по-късно заболяване.

Този газ е всъщност миризмата на "развалено яйце", който често присъства в храносмилателните газове, и е токсичен в големи дози, но в малки количества може да предотврати увреждане на клетките, възпрепятствайки инсулти и инфаркти по пътя.

Полза 5: То може да помогне за балансирането на вашата диета

Ние всички се нуждаем от балансирана диета, за да останем здрави, а пръцкането може да ви помогне да установите от какви храни се нуждаят вашите черва.
Различните храни произвеждат различни видове газ, което може да подскаже от какво може да се лишите във вашата диета, или с какво прекалявате.
Например, ако рядко отделяте газове, най-вероятно се нуждаете от повече фибри и храни като леща, боб и зеле в диетата си.

В същото време, яденето на твърде много червено месо може да доведе до наистина неприятна миризма по-късно, което ви подсказва, че трябва да намалите консумацията му.

Полза 6: То показва наличието на здрави бактерии за щастливи черва

Добре, ето и малко по-неприятната истина: по-слабите, по-здрави хора често пръцкат повече.
С други думи, цената, която плащате за по-добро цялостно здраве може да бъде малко по-миризлива храносмилателната система.
Храните, които хранят вашите микробиоми и насърчават по-ефективното усвояване са храни като карфиол, зеле и брюкселско зеле.
Тези листни зеленчуци включват чревните бактерии на висока предавка, което означава по-добро храносмилане и повече произведени газове.

Полза 7: То е огромно облекчение

Нека си го кажем, няма по-добро чувство от освобождаването на дълго задържан газ.
Разбира се, актът може да е неудобен, ако сте уловени от грешния човек, но облекчаването си струва.
Задържането на газ може да ви накара да чувствате яд и неудобство, а неговото разумно освобождаване да повиши настроението ви значително!