Ги Верховстад заяви, че Брюксел отчаяно иска да запази близки връзки с Великобритания, след като страната напусне блока, пише Daily Express, цитиран от "Фокус".
„Аз силно вярвам, че бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство трябва да останат близки в интерес на гражданите на Съюза, но и в интерес на британските градове, особено на 48%, които искат да останат в блока“, отбеляза Верховстад. 

Говорейки за важността на четирите принципа на ЕС (свободата на движение на работна ръка, капитал, стоки и услуги), политикът коментира: „Четирите така наречени фундаментални свободи, на които се основава блокът са ключови и ние не можем да започнем да правим разлика между тях и да ги разделяме“. 

„Ако започнеш да ги разделяш, ще унищожиш Съюза и неговия вътрешен пазар“. Брюкселският бюрократ подчерта, че споразумението между ЕС и Великобритания не трябва да „нарушава четирите свободи“. 

„Обединеното кралство на първо място трябва да представи предложение за напускане, след това да даде вариант за нови отношения с ЕС и едва тогава преговорите могат да започнат“, допълни Верховстад.