Някои казват, че, ако искате да опознаете Япония, първо опознайте ориза, пише Elle. Представяме ви някои интересни факти за иначе тази обикновена храна, която присъства почти всеки ден на на масата ни.
1. По мнението на антрополизите оризът е съществувал в Япония още преди 6 хиляди години. И до днес оризът е базова храна в ежедневното меню на жителите на странат – те не могат да си представят съществуването си без него.

2. Аматерасу – шинтоистката богиня-слънце е предшественичка на японското императорско семейство. Според легендата, тя е подарила на японците ориза и ги е научила да го отглеждат.

3. Инари – божеството на плодородието, което покровителства фермери и търговци на ориз. В цяла Япония има храмове, в които принасят дарове на Инари, а най-известният храм е светилището Фусими в Киото. Инари е изобразяван или като старец с брада, или като жена с дълга коса. Но във всички варианти божеството е с чувал ориз и придружен от две лисици, които също са изобразени в храмовете.

4. Гохан – това е японската дума, с която се обозначава варен ориз, храна, ястие. Това само показва колко е важен оризът за японците, които с него правят почти всичко – от хляб до татамито, върху което тренират сумистите.

5. 130 калории – толкова е енергийната стойност на 100 гр сготвен дългозърнест бял ориз. Според проучанията японците консумират на ден 25% по-малко калории в сравнение с европейците или американците и са нацията с най-малък брой хора с наднормено тегло.

6. 6677,55 кв. м. - това е средният размер на площта, върху която се отглежда ориз в Япония. Този процес се контролира от държавата, като вносът на ориз от други страни е забранен. Повечето японци не са притеснени от високата цена на местния ориз, тъй като са убедени, че вносният не е вкусен.

7. 65 години – това е средната възраст на съвременния японски фермер, който произвежда ориз. Това се дължи на общото застаряване на японското общество. Според прогнозите през 2020 г. броят на възрастните хора ще бъде 25% от цялото население.

8. Моти (известен като Омоти) – това са оризови питки, които първоначално е било прието да се ядят на Нова година, но днес се приготвят целогодишно. Прието е, че когато изяде омоти, човек се доближава до божествената благодат. Моти се приготвя от двама души: единият много бързо счуква ориза с дървен чук, а другият го намокря и разбърква. Видеото показва как се прави. 





9. Лунен заек – това е персонаж от японските приказки, който готви моти на Луната. В Лунния заек вярват също и жителите на Китай, Виетнам, Корея и други азиатски държави. Петната, които се забелязват по спътника на Земята, те виждат именно като образа на заек.

10. Маса – мерна единица за ориз, която е приета във феодална Япония, където оризът често е използван в качеството на парична единица за изплащане на дългове. Сама по себе си маса е дървена кутия, с която се измерва оризът. Размерът на кутийката се различава в зависимост от предпочитанията на феодала. Днес в маса се сервира саке или оризова водка.