Владимир Путин постави ултиматум на САЩ да съкратят своя контингент в новите страни-членки на НАТО, за да продължи Русия ангажимента си за унищожаването на плутония за военни цели. 
В понеделник руският президент издаде указ за едностранно прекратяване на споразумението за унищожаването на обогатен плутоний, а после излезе с конкретни условия, за да възобнови ангажимента  на страната си по договора, съобщи Ройтерс. 

Сред исканията е това САЩ да свият своята “военна инфраструктура и контингента войски” в държавите, станали членки на НАТО след 1 септември 2000 г. Съкращаването трябва да достигне нивата, на които е било американското военно присъствие в тези страни в деня на влизане в сила на споразумението. Искането се отнася за военните бази и оборудване на САЩ в България, Румъния и трите балтийски републики, приети в алианса през 2004 г. 

У нас съвместно със САЩ използваме авиобазите “Безмер” и “Граф Игнатиево”, полигона “Ново село” и складове в Айтос. 

Друго руско условие е Вашингтон да се откаже от “неприятелската си политика към Русия”, от действията си в подкрепа на Украйна, както и да отмени санкциите срещу руски юридически и физически лица. В кремълския проект се предвижда САЩ да платят на Русия обезщетения за понесени от нея щети от US санкциите и от принудителните руски контрасанкции. 

Външният министър Сергей Лавров коментира, че Русия няма да позволи с нея да се говори от позиция на силата, на санкциите и ултиматумите. В мотивите към указа за денонсирането на договора се посочват: “заплаха за стратегическата стабилност вследствие на неприятелски действия на САЩ спрямо Руската федерация”, “неспособност на САЩ да изпълнят условията по унищожаването на излишния оръжеен плутоний”, както и “необходимостта да се предприемат неотложни мерки по защита на сигурността на Руската федерация”. 

Експерти наричат решението на Кремъл нов етап в необявената студена война между Русия и Запада и търсене на ново Ялтенско споразумение  Москва се опитва да си върне стари сфери на влияние, пише Ройтерс. Според подписаното през 2000 г. и влязло през 2010 г. споразумение двете страни трябва да унищожат по 34 т плутоний чрез изгаряне в ядрени реактори и по други начини.