692 996 автомобили са преминали през "синя зона" в столицата през първите 6 месеца на годината. Това сочат данните на новата система за мониторинг на превозните средства на Центъра за градска мобилност.
90% от тях са ползвали големите булеварди в "синята зона", пише агенция "Монитор". Едва 10% са преминали през по-малките улици, а най-много коли паркират там между 7,45 и 9,30 ч.

Според данните около 26% процента от местата стоят празни. Системата е на база датчици в асфалта и тя позволява да се следят свободните места и да се хващат нарушителите. Тя позволява и проверка на винетките, които се издават на живеещите около платените места. От ЦГМ са направили и приложение „София Паркинг“ за мобилни устройства.

Така всеки, който го свали, може да провери свободните места за паркиране на 6 ключови паркинга - Храм-паметник „Св. Ал. Невски“, пл. „Княз Александър“, бул. „П. Евтимий“, пл. „Народно събрание“, ул. „Гурко“. От ЦГМ имат намерение да разширят системата и тя да заработи и за зелена зона.