Турция е подготвила около 5 хиляди бойци за участие в операцията за освобождаване на Мосул от терористичната групировка "Ислямска държава". Това съобщи днес говорителят на турския президент Ибрахим Калън пред телевизия Хабертюрк, цитирана от ТАСС и БТА.
"Ние от началото казвахме, че ще направим всичко зависещо от нас за освобождаването на Мосул от ИД. Точно за тази цел бе създаден лагерът в района на Башика /Северен Ирак/, където бяха подготвени 5 хиляди души", каза Калън.

Той добави, че планираната операция трябва да се води с отчитане на етническите и другите особености на Мосул.

Калън изтъкна, че операцията срещу "Ислямска държава" може да има успех, ако не се ограничи само с Мосул, а обхване и сирийския град Ракка, където Турция ще действа заедно с международната коалиция и арабските елементи.

Говорителят на президента още веднъж заяви, че Анкара няма претенции за чужди територии.

Иракският град Мосул и сирийският Ракка са смятани за "столици" на "Ислямска държава". Международната коалиция обсъжда планове за пълно прочистване на двата града от силите на терористичната групировка.

Грешки в Мосул могат да доведат до милион бежанци

По-рано турският министър на отбраната Фикри Ъшък предупреди, че ако операцията за освобождаване на Мосул не бъде планирана добре, около един милион души могат да избягат от града.

"От наша гледна точка, ако операцията в Мосул не е добре планирана, не е базирана на местните сили и не отчита демографската структура на региона, това ще означава заминаването на милион бежанци от Мосул. Нашите съюзници трябва много добре да пресметнат всичко", каза Ъшък, цитиран от турската агенция Доган.

Министърът отбеляза, че в случай на масово бягство на жители на Мосул бежанците трябва да бъдат приютени на иракска територия.

В противен случай те ще отидат в Турция, а това ще бъде много голям товар за нея, който ще се отрази и на Европа, каза Ъшък.

По думите на министъра, Турция се опасява от конфликт между шиити и сунити след операцията в Мосул.