Международният валутен фонд (МВФ) запази непроменени световните си икономически прогнози за следващата 2017 г., но призова правителствата да предприемат действия срещу съществуващите заплахи на забавения икономически растеж и протекционизма. Според фонда световната производителност се очаква да нарасне до края на тази година до 3,1% преди да стигне 3,4% през 2017 г. - данни, които остават непроменени от юли месец насам, изчислява БГНЕС.
Въпреки това МВФ понижи прогнозите си за растежа на обема на световната търговия и за производителността на напредналите икономики с аргумента, че перспективите за богатите държави са се влошили през тази година. 

„От съществена важност е да бъдат защитени перспективите за увеличаващо се търговско обединение“, заяви главният икономист на МВФ Маурис Обстфелт. САЩ и еврозоната Фондът намали значително прогнозите си за растеж на САЩ, но повиши тези на Япония и еврозоната. Според МВФ причина за влошените прогнози за САЩ е, че страната е загубила част от импулса, който закотви глобалния растеж през последните няколко години. Предвижда се американската икономика да нарасне с 1,6% тази година, което е значително по-малко от юлските прогнози за 2,2%. 

В същото време обаче МВФ увеличи прогнозите за еврозоната, но не и без предупреждение за възможните последици от Брекзит и вредите на ниската инфлация. Последната прогноза е за растеж от 1,7% през 2016 г., което представлява нарастване в сравнение с предишните прогнози за 1,6%. Покачване има и на стойностите за следващата година – от 1,4% през юли до 1,5% сега. 

Възстановяване в Русия МВФ очаква свиването на икономиката в Русия и Бразилия да приключи, връщайки положителните стойности на растежа през следващата година съответно до 1,1% и 0,5%. По отношение на инфлацията в Русия фондът очаква през 2016 г. тя да бъде 5,9%, а през 2017 г. - 4,9%. Това е значително подобрение в сравнение с юлските показатели, които бяха съответно 6,6% и 5,2%.