Малкият Мустафа, който бе оставен сам в болницата в Пловдив повече от месец, почти сигурно ще се излекува от левкемията. Това обясни Надя Танева, директорът на "Социално подпомагане" в града под тепетата, цитирана от в. България днес. Тя се позовава на думите на лекарите, които го лекуват. В момента именно "Социално подпомагане" се грижи за 9-годишното хлапе.
"Лекарите са категорични, че лечението на детето върви много добре. Дават оптимистични прогнози, че Мустафа ще се излекува напълно. Лечението му ще продължи до Нова година. Очаква се, след като завърши, той да е напълно здрав", обясни Танева.

Тя сподели, че никой от близките му не е идвал в болницата в Пловдив, за да го види. Майката на хлапето, 21-годишната Джейлян Халилова, се кълнеше, че ще посети сина си през миналата седмицата, но така и не го стори. Бащата на малчугана пък не искал да има нищо общо със сина си. Бабата и дядото на детето нямат пари за автобусен билет до Пловдив.

"Мустафа има всичко необходимо. Много хора изпратиха играчки и дрехи за него. Радва се на всичко, което е получил. Наш екип и такъв от "Закрила на детето" работи постоянно с него. Детето всеки ден разговаря с психолог. Той се опитва да разбере дали това, че е роднините му не идват да го навестяват, по някакъв начин му е повлияло. Мустафа не остава сам и за миг. Винаги има някой до него. Детето започна да свиква с хората, които са около него постоянно. Вече ги познава. Сега остана да падне и езиковата бариера и той да започне да говори свободно български. В началото знаеше едва няколко думи", поясни Танева.

След като бъде изписан от болницата, Мустафа ще бъде даден в приемно семейство. Неговите братя и сестри вече са в център за настаняване от семеен тип в Кърджали. За последно те живяха с баба си и дядо си в кърджалийското село Бряговец, но социалните им ги взеха.