Районен съд измени мярката „задържане под стража” в „домашен арест” на благоевградския експолицай Стефан Филипов, който е уличен за покровителство над сводника Мартин Филипов-Дебелия. Това определи съдия Владимир Пензов, след като отчете доводите на защитата за влошеното здравословно състояние на ексченгето. По време на 5-месечния арест са му открили камъни в бъбреците и са го оставили на катетър, на няколко пъти е имал хипертонични кризи.
През последните месеци с него се не провеждани нови процесуално-следствени действия, делото е пред приключване и предстои внасяне на обвинителен акт, изтъква защитата на заседанието, което протече при закрити врати. Максималният срок за задържане в ареста по обвинението, което му е повдигнато, е 5 месеца. Стефан Филипов със сигурност ще остане още 1 седмица зад решетките, тъй като определението на съдия Владимир Пензов подлежи на обжалване пред Окръжен съд. През месец юли съдията също наложи мярка „домашен арест“, но въззивният съд я отмени.

Припомняме, че полицаят Стефан Филипов бе арестуван на 1 юни при спецоперация на прокуратурата и отдел „Вътрешна сигурност” и обвинен за лично укривателство, изразяващо се в това, че осуетил наказателно преследване срещу сутеньора Марто Дебелия, като накарал проститутките Силвия Георгиева и Тедорова Тасева да оттеглят жалбите срещу него. Освен тези две обвинения за престъпления по чл. 294 от НК, за което се предвижда наказание от 2 до 8 години лищаване от свобода, му е повдигнато и трето - по чл. 284 от НК, изнасяне на служебна информация - за това, че уведомил сводника, че срещу него има жалби. В хода на разследването бяха разпитани множество свидетели, някои от които по няколко пъти пред съдия. Полицейският инспектор също е дал подробни обяснения.

През септември със заповед на вътрешния министър Румяна Бъчварова той беше дисциплинарно уволнен. Отстранен от работа е бопаджията Петър Кънев, който бе пуснат под парична гаранция от 5000 лв. Той също бе обвинен за покровителство над Марто Дебелия след среща между двамата в кафене „Империал“. Окръжните съдии го освободиха, след като им бе представена информация, че контактите му със сводника били служебни в рамките на план на ОД на МВР - Благоевград за профилактика на лица от кримиконтингента, в която участвали и антимафиотите.

Сводникът Марто Дебелия засега не дава зор да излиза от ареста, макар че и неговото здравословно състояние също се е влошило. Той е приет в затворническа болница, тъй като в урината му е открита кръв.