Натопен ли е Станислав Василев за убийството на 76-годишния Васил Нонев и има ли участие в зверското престъпление Марио Димитров, внук на екзекутирания старец? Това са само част от въпросите, които възникват след бруталното убийство на пенсионера в ямболското село Люлин.
На този етап единственият обвинен за тежкото престъпление е 22-годишният Станислав Василев от бургаския квартал Сарафово. След като Окръжният съд в Ямбол го остави в ареста, той обжалва наложената мярка пред Апелативния съд в Бургас. Станислав пристигна в Съдебната палата точно в 14:00 ч., където го чакаха негови близки, за да го подкрепят. Всички те бяха убедени, че е невъзможно Станислав да извърши убийство, предаде Флагман.

Натопен или убиец?

Във фаталната нощ Станислав и Марио са били на рожден ден, а след купона са заминали за село Люлин, където се е разиграла трагедията.
 
Марио

Основен свидетел на престъплението е Марио – внук на убития. Той обаче към този момент не е задържан, а само разпитван като свидетел. Прокуратурата твърди, че има достатъчно събрани доказателства, направени са и експертизи, според които може да се направи обосновано предположение, че именно Станислав е автор на деянието.

Държавният апелативен обвинител Георги Ханджиев подчерта днес, че следите на престъплението са заличени, поради което разследването се затруднява. Според прокуратурата това е сторено от арестувания Станислав. Това бе изтъкнато като основен повод, че Станислав може да се укрие или извърши друго престъпление, заради което съдът го остави в ареста.

Обвиняемият Станислав Василев обаче има съвсем различна теза и е категоричен, че е натопен от доскорошния си приятел Марио.

Днес в съдебната зала Станислав бе повече от категоричен, че няма нищо вярно в показанията на Марио и единственото, което се опитва да постигне той е да го натопи за убийство, което не е извършил.

„Аз нямам мотив за престъплението. А той никога не е ходил на работа, дори няма трудова книжка. Цял живот смучеше пари от семейството си, той е кърлеж!”, каза Станислав и поиска да бъде освободен от ареста.

Всъщност моментът с мотива е много важен, защото няма как човек да бъде осъден, ако не бъде открит и доказан мотивът за убийството. Това го знае всеки начинаещ адвокат. Със сигурност този аргумент на защитата ще бъде ключов при започването на делото, не е изключено да има сериозни изненади.

Факт е, че на този етап и прокуратурата не е посочила причината, поради която Станислав е убил Васил Нонев. В същото време Станислав е с чисто съдебно минало, което определено клони везните в негова полза.

В началото на днешното заседанието адвокатът му Стоян Иванов поиска от съда да бъдат разпитани двама свидетели – приятел на Станислав, както и работодателят му.

Първият щял да разкаже какви са им взаимоотношенията на Марио и Станислав, което според него било важно за разследването. Работодателят му пък щял да обясни какво било държанието на Станислав около и след престъплението на работа, както и като цяло поведението му като служител. С това защитата искаше да оспори твърденията, че Станислав не е бил на работа след убийството. Съдът обаче не уважи искането на адвоката и не допусна разпита на свидетелите.

„Това е един млад човек, който не би посегнал на никой. Лицето, което го набеждава, има сериозен мотив. Защо към този момент Марио не е задържан? Дори и да се кредитират показанията му, трябваше да бъде арестуван, а вече може да се е укрил. Пропуснали са да намерят от него следи и данни”, каза адв. Иванов.

След като разбра, че клиентът му остава за постоянно в ареста, адвокат Стоян Иванов излезе от залата, без да коментира нито и дума.

Единствено отговори на въпрос, че Станислав не е убил стареца, дори не е видял момента на екзекуцията. "Истинският убиец е на свобода!", каза опитният юрист.

Адв. Стоян Иванов не пожела да коментира подробности около случая. Каза, че бързал за друго съдебно заседание

Решението на Апелативния съд в Бургас е окончателно. Станислав ще остане в ареста, докато тече разследването. След като делото влезе в съда, ще стане ясно има ли нещо общо Мария с убийството на дядо си, кой е истинският екзекутор и защо го е направил.