Тръгнах с доверието на моите приятели и съмишленици и с доверието на хората  в ГЕРБ. Това ме кара да поискам доверието и на хората извън ГЕРБ, защото победата ще бъде определена от гласовете на българските избиратели, каза Цецка Цачева, която е кандидат за президент от ГЕРБ, цитирана от БНР.
Качествата се доказват в реална среда. Никога не съм била президент, но тръгвам с научените уроци и натрупания опит от българския парламент, чийто председател съм втори мандат. Това ми дава предимство и като политик, и като държавник. Познавам функционирането на държавните институции, задълженията и отговорностите на държавния глава, справям се като балансьор в Народно събрание от 8 парламентарни групи. Разбирам българските граждани, които са фокусирали всичките си очаквания към парламента, но всеки конституционен органи има своите политики и не всичко зависи от парламента. В този смисъл всички депутати винаги сме били под лупа. Що се отнася до това, че късно е определена нашата двойка, не споделям това мнение. Само ние в ГЕРБ знаем кога е била определена. Ние сме в законовите срокове, настоя Цачева.

Цачева заяви, че е убедена, че се вписва в профила на президента като обединител на нацията. Преди всичко това е умението да се работи с всички държавни институции така, както са конструирани.

Бих могла да се справя добре с отговорностите, които ще имам, подчерта Цачева.

Убедена съм, че няма незаменими хора. Има достатъчно компетентни хора в Народното събрание, които ще се справят с председателския пост в НС. В момента тази процедура не е на дневен ред - така Цачева отговори на въпроса кого би препоръчала за свой заместник начело на парламента.

Президентът трябва да бъде равноотдалечен от всички политически субекти. Като председател винаги се стремя да туширам конфликти. Никога не съм си позволявала да препятствам работата на определена парламентарна група. Търпелив човек съм, толерантен и диалогичен, добрата дума постига много повече, отколкото резкият тон, смята Цачева. 

Отдавна българското общество показва, че не бива да има разделение на половете при заемането на постове. Компетентността, характерът, професионалната подготовка - това има значение. Нормално е една жена да внася повече мекота. Винаги съм се стремяла да избягвам скандала, а не да го създавам, добави Цецка Цачева.

След острата политическа криза след две служебни правителства работата на парламента е добър атестат за стабилността на държавата. Що се отнася до начина, по който функционират бълагрските институции, амбицирана съм да укрепваме авторитета им. Не съм съгласна с анализаторите, които твърдят, че институцията не е достатъчно силна. Тя е толкова силна, колкото е силна личността на президента, подчерта Цачева.

На въпрос каква кампания ще води, тя отговори, че винаги е разчитала на прекия контакт. 

След старта на кампанията тази неделя от понеделник тръгвам на срещи във всички областни градове. Очаквам с нетърпение тази част на кампанията. Тя е зареждаща и отговорна, каза още Цецка Цачева.