Президентът на Филипините Родриго Дутерте направи поредното си скандално изказване. Той прати американския президент Барак Обама да „върви по дяволите" и обяви, че САЩ са отказали да продадат оръжия на страната му, но на него не му пука, защото Русия и Китай са готови да доставят оръжия на Филипините.
В поредното си избухване Дутерте подчерта, че е загубил уважение към САЩ, като се надсмя над техните опасения относно неговата кървава война срещу наркотиците. Критиците си Дуерте нарече „глупаци", които не могат да го спрат да провежда кампанията си срещу наркодилърите, в която бяха убити повече от 3400 души в рамките на малко повече от три месеца.

В реч в Манила Дутерте заяви, че САЩ не искат да продават ракети и други оръжия на Филипините, но Русия и Китай са го уверили, че могат да ги доставят лесно.

„Въпреки че може да ви звучи като дрънканици, мой свещен дълг е да съхраня целостта на тази република и хората - здрави. Ако не искате да продавате оръжия, аз ще отида в Русия. Изпратих генералите в Русия и Русия обяви - „не се притеснявайте, ние имаме всичко, от което се нуждаете, ние ще ви го дадем. А колкото до Китай, те заявиха - „просто елате и подпишете и всичко ще бъде доставено".

Коментарите на филипинския президент са последните от почти ежедневната лавина от враждебност към САЩ, като Дутерте започна да противопоставя бившата колониална сила с нейните геополитически съперници Русия и Китай, отбелязва „Ройтерс".

В неделя Дутерте заяви, че е получил подкрепа от Русия и Китай, когато им се оплакал от САЩ и подчерта, че ще преразгледа споразумението между Филипините и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната. Споразумението, подписано през 2014 г., предоставя на американски войски достъп до бази във Филипините.

Дутерте е категоричен, че САЩ трябва да подкрепят Филипините в справянето с хроничните му проблеми с наркотиците и реагира остро, че вместо това го критикуват за големия брой смъртни случаи, както направил и Европейският съюз.

„Вместо да ни помагат, първият удар дойде от Държавния департамент. Така че може да вървите по дяволите, г-н Обама, можете да вървите по дяволите".

Към ЕС филипинският президент отправи следния въпрос:

„ЕС, по-добре изберете чистилището. Адът е пълен вече. Защо трябва да се страхувам от вас?".

Това е поредното скандално изказване на Родриго Дутерте. Само преди дни той сравни кампанията си срещу разпространението на наркотици с Холокоста като каза, че ще убие също толкова наркозависими, колкото евреи е убил Хитлер.

„Хитлер е избил 3 млн. евреи...3 млн. са и наркозависимите. Ще съм щастлив да ги изколя", заяви филипинският президент.

Той започна кървава акция спрямо наркозависимите и дилърите, откакто зае поста си през юни. Повече от 3000 души са убити по време на полицейски операции или при саморазправи. Телата на убитите често се оставят на публични места, белязани със списък на престъпленията, в които са били обвинени.