В наше време всяка секунда мозъкът ни е бомбардиран от много повече информация, отколкото може да обработи. И тъй като нищо не е по-важно от нашето оцеляване, всички подозрителни сигнали, стигнали до него, се пренасочват към важна част от темпоралния лоб, наречена амигдала.
Амигдалата е нашият детектор за опасности, системата ни за ранно предупреждение. Тя буквално минава през всички сетива и търси всякакъв род рискове, за да ни държи в повишена бойна готовност. Амигдалата се е развила по време на човешката еволюция. Ако човек чуе шумолене в храстите, мисълта, че това може да е тигър, а не вятър, както ще се окаже в повече от 99% от случаите, е продукт на амигдалата. В миналото точно останалият 1% шанс спасявал човека от опасности, но днес амигдалата се активира основно от негативни истории. Така човек започва да се съсредоточва върху лошите новини, а медиите често се възползват от това. Ето защо 90% от новините във вестниците и по телевизиите са негативни - мозъкът ни е свикнал именно на тях да обръща повишено внимание.

Допълнителна причина са т.нар. когнитивни изкривявания - пристрастяваме се към това да мислим негативно. Пръв обръща внимание на темата Нобеловият лауреат Даниел Канеман. Свикнали сме да обръщаме внимание на отрицателното, което създава тенденцията много повече да обмисляме и обсъждаме лошите новини.

Така в крайна сметка се оказва, че ние, зрителите и читателите, сами се държим в подобно перманентно негативно състояние на ума. А амигдалата е в постоянна повишена готовност, защото и днес сме заобиколени от редица опасности - епидемии, войни, кризи...