Държавният секретар на САЩ Джон Кери изнесе на 4 октомври реч в Брюксел пред фонда "Маршал" на която засегна въпросите свързани с примирието в Сирия и с единството на Европа, пише "Фокус".
Той заяви, че страната му не се е отказала „да преследва постигането на мира“ в Сирия. Той заяви това, след като Белият дом прекрати преговорите с Русия за подновяването на примирието в страната. „Вчера САЩ обяви решението си да прекрати двустранните дискусии с Русия по подновяването на споразумението за примирие – решение, до което , вярвайте ни, не достигнахме лесно“, заяви Джон Кери. „Искам да съм ясен, ние не изоставяме сирийския народ, ние не се отказваме от преследването на постигането на мира, ние се ще продължим да опитваме да открием начин да продължим към прекратяването на войната“, добави той.

„Сирийският режим и Русия отказаха дипломацията, за да постигнат военна победа, победа постигната чрез прекършени тела, бомбардирани болници, травмирани деца и страдаща земя“, добави той. „Хората, които са сериозни за постигането на мир, се държат различно от начина, по който Русия е избрала да се държи“, добави той.„Русия прекрасно знае какво трябва да върши за изпълняването на своите международни задължения“, добави той.
Говорейки за прекратяването на сътрудничеството с Русия за примирието в Сирия той отбеляза, че „САЩ не са прекратявали контактите си с военните от Русия що се отнася до „Ислямска държава“. Той подчерта, че сирийският конфликт „се е превърнал в магнит за терористи и най-лошата хуманитарна катастрофа от Втората световна война насам“. Той обвини режима на президента на Сирия Башар Асад за това. 

„Народът на Русия трябва да знае, че НАТО не се стреми към сдържане на Русия или към конфронтация с нея или към която и да е друга държава. НАТО е отбранителен алианс“, заяви Кери. Той подчерта, че САЩ, „се стремят към сътрудничество с Русия в разрешаването на международните проблеми“.

Според Джон Кери ЕС и САЩ благодарение на своето тясно сътрудничество са „утроили броя на демократичните държави“ по света за последния четвърт век. Той призова европейските страни към засилването на отношенията със САЩ в условията на „новите предизвикателства пред сигурността във все по-сложни свят“. Кери подчерта, че след решението на Великобритания да излезе от ЕС западният свят „се нуждае повече от Европа , от повече Великобритания и от колкото се може повече интензивни отношения между тях и САЩ“. „Ние трябва и ние ще се придържаме към нашето единство“, заяви той. „Единството вътре в САЩ, както и между САЩ и ЕС остава абсолютно необходимо за глобалната сигурност и разцвет“, обобщи той.