22-годишната бургазлийка Деница Борисова е загубила детето си, защото е отказала още в петък да бъде хоспитализирана. Това показва пълният одит на медицинската документация в УМБАЛ „Дева Мария“, където е трябвало да роди младата жена. Данните днес бяха публично изнесени днес по инициатива на бургаски медии. Ден по-рано те бяха алармирани за случая от близки на родилката, съобщава "Флагман".
Според свекървата й – Росица Желязкова, Деница е загубила плода си заради допусната лекарска грешка. „Разпоредих пълна проверка за случая, изисках становище от всички лекари, участвали в целия процес – от женската консултация до раждането. Заключението е, че няма лекарска грешка“, категоричен бе медицинският управител на университетската болница д-р Даниела Георгиева.

Тя даде и пълна хронология за случая. В петък Деница е отишла на рутинен преглед в медицинския център към УМБАЛ „Дева Мария“. Прегледана е от гинеколог, който е установил, че сърдечните тонове на 7-месечния плод са на долната граница – 115-120 при средни стойности от 160. И от преглеждащия лекар, и от наблюдаващия бременността е препоръчана хоспитализация, Деница обаче е отказала. Това е описано в амбулаторния лист, под който се е подписала родилката.

„Ако беше приета в петък, можеше да спасим плода“, категоричен бе д-р Валентин Ирмов, завеждаш АГ отделението в УМБАЛ „Дева Мария“.

След като Деница отказва хоспитализация, в неделя сутринта пристига в болницата с оплакване, че не усеща плода. Тя е пристигнала в 11 часа. 

Лекарите в АГ отделението на УМБАЛ "Дева Мария" са установили вътрематочната смърт на плода и от 13 часа започва подготовка за вагинално раждане – узряване на маточната шийка и предизвикване на раждане.

Жената ражда в 19 часа на следващия ден, но това според лекарите е напълно естествено, защото за родилката това е първо раждане, което може да продължи 14-15 часа. Жената е в добро общо състояние, постигнато е изваждане на мъртвия плод – снощи в 19 часа, обясниха лекарите от УМБАЛ „Дева Мария“.

„Най-важното е, че жената е жива и здрава и няма да има никакви проблеми да стане отново майка“, подчерта д-р Георгиева.