Работодатели и синдикати отново се изпокараха заради минималните осигурителни доходи. Това се случи по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество, а в ролята на арбитри в спора влязоха вицепремиерът Томислав Дончев, социалната министърка Зорница Русинова и финансовият министър Владислав Горанов, предаде Канал 3.  
"Минималният осигурителен доход и начинът за определяне на минимална работна заплата са обвързани.Тогава, когато има решение по по-важния въпрос за минималната работна заплата, вероятно ще бъде променена и позицията. Засега все повече стават браншовите организации, които са категорични, че няма как да се разделят двата въпроса”, заяви председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Васил Велев от АИКБ пък заяви, че минималната работна заплата за 2017 година не е договаряна, а едностранно оповестена под натиска на синдикатите. ”Кумулативно 35% е ръстът на минималната работна заплата за 3 години, при 2-3% ръст в икономиката и производителността”, заяви той и добави, че минималните осигурителни прагове създават сива икономика.

Ася Гонева, изпълнителен секретар на КНСБ пък се обърна към работодателите с думите: ”Ваша нива - ваша пакост. ”Такова нещо има в закона. Такива изисквания има и НАП така работи. Ние не сме се отказали от своята отговорност. Няма да коментирам поведението на работодателите – какви представителни организации са тези, които не желаят да седнат на масата. Да седнат на масата, може пак да не се разберем, но те не искат да седнат на масата”, каза тя.

”Бих защитавал пред правителството позицията, че трябва да се явяваме модератори, но ако вие не искате да си говорите, какъв избор остава за правителството, попита представителите на синдикатите и на бизнеса финансовият министър.

”Хайде да преценим дали отваряме тази тема да върви в някакви темпове, защото догодина ще се окажем в същото положение, ако не започне интензивен диалог по технологията и по начина, по който ще си комуникират синдикатите и работодателите по тази тема. На мен лично като финансов министър ми е най-комфортно да идвате с готовите решения и да не се налага аз да защитавам една или друга позиция. Как го виждате за слагане на масата във времето? Ние от правителствената част сме тук”, подкани ги той.

”Към каквото и решение да се върви е редно да бъде взето след социален диалог”, каза от своя страна председателят на НСТС Томислав Дончев.