Патладжаните са на последно място сред останалите зеленчуци по възможност за дългосрочно съхранение, пише zajenata.bg. Но какво да се прави, ако искаме да им се наслаждаваме през цялата година? Толкова е просто - да ги затворим в буркани!

Днес ви предлагаме уникална рецепта за патладжани за зимата , които можете да затворите в буркани и да си ги хапвате блажено в студения сезон. Получават се много вкусни и пикантни!

Съставки:

2 патладжана

1 чаша орехи

2 връзки кориандър

3 скилидки чесън

1/2 л вода

2 ч.л. оцет

сол на вкус

Приготвяне:

  1. Обелете патладжаните и ги нарежете на филийки. Подправете със сол и покрийте със студена вода, за да премахнете горчивината. След 40 минути излейте водата и подсушете патладжаните. Сложете ги върху хартиена кърпа.
  2. Пригответе соса. Накълцайте кориандъра, счукайте чесъна и леко препечете орехите върху сух тиган. Подправете със сол. Залейте с вряла вода, смесена с оцета (70% оцетна киселина).
  3. Запържете патладжаните на силен огън от двете страни до златисто кафяво. Трябва да са стегнати и еластични.
  4. Всяка филийка набодете на вилица, натопете добре в соса и ги сложете в буркани.

Останалия сос налейте по бурканите. Затворете ги добре, стерилизирайте 5-7 минути след кипването на водата.