Когато говорим за стимулиране на метаболизма, обикновено първо се сещаме за различни хапчета и добавки, а не за храни и напитки, които може да приемаме всеки ден и да извлечем много повече допълнителни ползи от това, което може да предложи едно хапче, пише Станимир Михов в своя блог, посветен на фитнеса и здравословното хранене, цитира оbekti.bg.

Често тези хапчета са доста надценени, а в някои случаи може да са дори вредни - най-вече при неправилен прием.

Истината е, че човек е устроен така, че да търси винаги най-лесното решение.

При малко умисъл, дори да нямаме особени познания в сферата на здравословното хранене, може да установим разликата между пълноценното хранене и приемът на хранителни добавки (добавки към храната!).

Ако желаем да стимулираме метаболизма си, е много по-ценно да обърнем специално внимание на храната, която приемаме, както и на редовната физическа активност.

Какво представлява нашият метаболизъм?

Метаболизмът е енергията, от която се нуждае организма ни всеки ден , за да осъществява жизнените си функции, като сърдечната функция, поддържането на телесната температура, дишането и извършване физическа дейност.

Казано по друг начин метаболизмът е интензивността, с която организмът ни превръща съдържащите се в храната ни вещества в енергия.

Какво влияе на нашия метаболизъм и какво определя колко бърз ще е той?

Метаболизмът е свързан с теглото, тъй като влияе на количеството енергия, от която тялото се нуждае във всеки един момент. В случай, че приемате повече енергия, отколкото тялото изразходва, то част от излишъка ще бъде складиран като мазнина.

Въпреки това много хора бързат да обвинят „бавния метаболизъм“ за тяхното увеличаване на теглото, а в действителност те се нуждаят от по-добър подбор на храната и подходящи за тях тренировки.

Макар че има много хапчета, добавки и храни, които претендират да стимулират метаболизма и да изгорят мазнините, повечето от тези твърдения са недоказани, мнение на Тим Кроу (доцент по хранене в Университета Деакин).

Дори и да работят, те най-вероятно имат и непредвидени странични ефекти, например увеличаване на сърдечната честота, казва той.

Още нещо свързано с хапчетата и хранителните добавки. Трябва да се има предвид, че някои биха били ефективни във времето, в което се приемат, но след като ограничим приема им и се върнем към старите си навици, се връщаме и към забавения си метаболизъм, в допълнение към възможни нежелани странични ефекти.

Въпреки това е полезно да се знае кои фактори влияят на метаболизма, тъй като някои могат да бъдат под ваш контрол.  Ето и някои от тях.

Метаболизмът основно може да бъде повлиян от няколко фактора:

Мускулна маса - Това е количеството мускулна тъкан по тялото. Мускулът изисква повече енергия, за да функционира в сравнение с мазнините. Така че колкото повече мускулна тъкан имате, от толкова повече енергия се нуждае тялото ви, за да съществува.

Възраст - Колкото повече остарява един човек, толкова повече се забавя неговият метаболизъм. Това отчасти се дължи на загубата на мускулна тъкан, а също и поради хормонални и неврологични промени. Когато бебетата и децата растат, то техният метаболизъм се ускорява.

Пол - Тъй като мъжете принципно са по-едри от жените, обикновено имат и по-бърз метаболизъм. За по-бързия метаболизъм при мъжете допринася и по-голямото количество на хормона тестостерон в тялото.

Генетика - Тя, както и някои генетични заболявания, също могат да играят роля в това дали имате по-бърз или по-бавен метаболизъм. (Прекалено често се обвинява генетиката преди да се потърсят истинските проблеми, не бъдете от тези хора.)

Физическа активност - Редовните тренировки увеличават мускулната маса и подтикват тялото да гори повече калории и по-бързо, дори когато то е в покой.

Хормонални фактори- Хормоналният дисбаланс, който често е причинен от определени фактори и условия, също оказва влияние върху бързината на метаболизма.

Фактори на околната среда - Времето също може да има ефект върху метаболизма ви. Например, ако е много студено или топло, вашето тяло се нуждае от усилена работа за поддържането на нормална температура и така скоростта на метаболизма се увеличава.

Стимуланти - Определени стимуланти като кофеин и никотин могат да увеличат скоростта на метаболизма, но ефектът е временен, както при лекарствата и хранителните добавки.

Диета / Хранителен режим - Някои аспекти на добре балансиран хранителен режим имат положително влияние върху скоростта на метаболизма. Например, ако не доставяте на тялото нужната енергия, за да функционира нормално, това може да е сериозна предпоставка да забавите допълнително метаболизма си.

Най-добрият и дългосрочен начин да ускорите метаболизма си е чрез балансирано хранене и редовна физическа дейност.

Все пак има храни, които са по-подходящи от други за тази цел и в тази статия може да научите за над 35 от тях.
 

#1. Бадеми

Всички видове ядки са полезни, но бадемите водят класацията.

Те носят много фибри, полезни мастни киселини и протеини.

Мастните киселини, които те съдържат, повишават по естествен начин метаболизма.

Важно е да се вземе под внимание, че въпреки че са изключително полезни, бадемите съдържат и доста калории, затова не трябва да се консумират в големи количества.

#2. Боб

Бобът също е източник на протеини и фибри, които са важни за здравата храносмилателна система. Има високо съдържание на калций и желязо и не включва почти никакви мазнини.

#3. Спанак

Спанакът е сред най-полезните зеленчуци. Съдържа много желязо и антиоксиданти, които спомагат за изграждането на мускулите и възстановителните процеси в организма. Това е и една от причините, поради която се препоръчва да консумирате много желязо, ако имате тежки тренировки.

В допълнение, спанакът съдържа и голямо количество витамини А и С.

#4. Ябълки

Съдържат много витамини и фибри. Консумацията на ябълки спомага за губене на мазнините в коремната област и увеличава силата на мускулите.

Една ябълка на ден може да помогне за предотвратяване на метаболитния синдром, сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Може би вече сте установили, че храните, богати на фибри, повлияват благоприятно на метаболизма. Също така, колкото по-обработена е една храна, толкова повече от полезните си свойства губи тя.

#5. Броколи

Този зеленчук е с много високо съдържание на витамин С и фибри.

Изследвания показват, че броколите предпазват от някои видове рак, различни сърдечно-съдови болести и помага на кожата да бъде по-издръжлива на слънчевата светлина.

Те са броколи, грейпфрут и зелен чай.

#6. Целина

Консумацията на целина стимулира храносмилането и е често препоръчвана за по-здрав метаболизъм.

#7. Семена от чиа

Семената от чиа предлагат редица здравословни ползи за организма. Те са с високо съдържание на фибри, протеини и омега-3 мастни киселини. Когато получавате всички тези неща само от един вид храна, това е изключително ценно не само за здрав метаболизъм, а и за контрола върху кръвната захар.

#8. Кокосово масло

Кокосовото масло има високо съдържание на наситени мастни киселини, които по-лесно се превръщат в енергия.

Причината за това е, че 2/3 от тези мазнини са средно-верижни (СВМК). Те се различават от останалите видове наситени мазнини по това, че попадайки в кръвния поток, отиват директно в черния дроб, където се превръщат в енергия.

Това помага да се стимулира обмяната на веществата и е по-малко вероятно да се съхранят като мазнини.

Кокосовото масло също така подпомага щитовидната жлеза, която е пряко свързана с метаболизма.

#9. Яйца

Яйцата съдържат ценен протеин с висока биологична стойност.

В същото време съдържат и уникални вещества, които стимулират обмяната на веществата в организма ни.

Имат високо съдържание на витамин В и D.

#10. Аспержи

Аспержите съдържат много антиоксиданти, фибри и витамини.

Доказано е, че консумацията им насърчава тялото за разграждането на свободните радикали, които са отговорни за появата на рак.

#11. Кафе

Кафето съдържа кофеин, който от своя страна повишава не само енергията, но и ускорява метаболизма.

Ако искаме да постигнем този ефект на засилен метаболизъм от чаша кафе, е добра идея да ограничим добавената захар.

Също така по-честата консумация на кафе (над 2-3 кафета дневно) води до насищане на определен вид рецептори.

Така след известно време, ефектът на кафето може да се загуби и да се почувствате принудени да завишавате дневния прием, докато не дойдат и страничните ефекти от това завишаване.