75 деца са били евакуирани по спешност в понеделник от детска градина в Шумен, след като учителки забелязали опасни пукнатини в окачения таван на централното фоайе в детското заведение, разказаха родители. Децата са настанени в компактни групи в други детски градини, докато приключат ремонтът и обезопасяването на сградата, коментира директорът на ДГ 5 "Латинка" Яна Жечева.
Разтворените пукнатини били забелязани в понеделник сутринта от учителки, които дошли на работа. Те уведомили директорката, а тя звъннала по тревога в общината, съобщава "Монитор".

На място за оглед дошли заместник-кметовете по строителството и образованието инж. Боян Тодоров и Найден Косев.  По първоначални данни има проблем с гредореда от типа "кара таван", който е над окачения таван на фоайето, едната от гредите е компрометирана и ще трябва да се укрепи или да се замени с метална конструкция.

ДГ "Латинка" е била включена в проект за т. нар. саниране през 2011 година, но тогава извършили стандартната изолация и боядисване, сменили и керемидите по покрива без да пипнат нищо по самата покривна конструкция. Самата сграда е строена в началото на XX век и в нея в различни периоди са се помещавали мъжка гимназия и медицинско училище.