Петър Петков – Гетомен и Васил Николов – Теслата избраха именно“ШОУ”, за да разкрият ексклузивно подробности около грубо нарушаване на авторски права от страна на продуцента Краси Ванков и “Идалго продакшънс” в сериала “София Ден и нощ”, излъчван по Нова телевизия. Скандал, след който българският шоубизнес вече няма да бъде същият!
Петър Петков - известен като Ghettoman: Основател и член на лейбъла Ghetto Productions и рап групата “Хората от Гетото”. Член на Българската Хип-Хоп асоциация и Музикаутор. Номиниран с "Хората от Гетото” в категория най-добър рап албум на телевизия ММ през 2004 и 2006 година. Открил за българската рап сцена изпълнителите: Мечока a.k.a Mr. V, Били Хлапето, Lexus, ENSY, IMP. 
Работил с имена като G Dogg, Любо Киров, Ясен Велчев, Преслава Пейчева, Георги Христов, Pikasso, Васко Теслата, Мария Илиева, Мишо Шамара a.k.a Big Sha, Димитър Гетов, Бате Сашо, Alex P, Camorata, X-Team, Мариана Попова, Trafic, Марин Бозев, Touch Down, Sanny Alexa и т. н. Продуцирал песента на Ghetto Productions - "Животът е игра" за кампанията на Министерството на младежта и спорта през 2010 година и е награден за хуманитарен принос към българската рап музика на първите български хип-хоп награди.
Режисьор и продуцент на музикални видеоклипове.

Васил Николов - Теслата: Първият български рапър, стартира своята кариера през 1988 година с групата AVI MC. Васил става продуцент на голяма част от звездите от първата и втората БГ хип-хоп вълна, както е и автор на повечето от песните им.
След 2000 година Васко Теслата придобива популярност с работата си по хитовите албуми на новата вълна от следващи хип-хоп звезди - “Ъпсурт”, Румънеца и Енчев, Лора Караджова, GoodSlav и много други. Той подкрепя българската хип-хоп музика, като става и един от основателите на Българска Хип-Хоп асоциация. Към днешна дата над 2000 песни с негова музика продължават да звучат от регионален и национален ефир. Председател е и на Контролно-финансовата комисия на “Музикаутор”.

- Как започна сагата, която очевидно ще се превърне в най-големия скандал в българския шоу бизнес?
- Петър Петков – Гетомен: Артистите, замесени в този скандал, ни имат доверие още от времето, когато бяхме действащи изпълнители и продуценти. Сега те знаят, че защитаваме авторските права на музикантите и сме много активни в тази посока последните няколко години. Свързаха се с нас и ни казаха: “Имаме проблем. Наши парчета се използват без изричното ни съгласие в сериала “София ден и нощ”, какво да правим?” В един момент се събра огромна група правоносители с нарушени права , което според нас е най-големият скандал в българския шоубизнес! Информирани сме към този момент за над 40 правонарушения, свързани със сериала “София ден и нощ”, излъчван по Нова телевизия, и 40 правонарушения по Кино Нова. Това прави 80 правонарушения от един-единствен сериал, и то само по отношение на правоносителите, които представляваме! Най-големият скандал в българския шоубизнес!

- Конкретно кои техни права са нарушени?
- Петър Петков – Гетомен: Нарушени са имуществените права на изпълнителите и авторите на произведенията, най-съществено от които е преработването и синхронизирането на произведенията без съгласието на съответните автори и изпълнители и също така и последващо използване на преработените произведения. Нарушени са и следните права на изпълнителите и авторите, а именно: да решат дали създаденото от тях произведение може да бъде разгласено и да определят времето, мястото и начина, по които да стане това; да искат името, псевдонима или друг идентифициращ автора авторски знак да бъдат обозначавани по съответния начин при всяко използване на произведението; да искат запазване на целостта на произведението и да се противопоставят на всякакви промени.

- В случая са използани части от песни на тези изпълнители?
- Васил Николов – Теслата: Именно и това е още един проблем. Не можеш да режеш едно произведение на части, ако някой преди това не ти е разрешил. Това се казва право на преработка. Заедно с правото за синхронизация това би трябвало да са най-добре защитените права. Нека да ви дам пример. Вие създавате ново произведение, да речем филм, и искате в него да включите моето произведение, което е песен – това се нарича синхронизация. Това авторско право задължително трябва да бъде уредено предварително. Но никой не може да каже колко струва едно произведение освен неговият автор, затова то

трябва да бъде уредено лично с него, чрез договор.

Правото за синхронизация в сериала “София Ден и нощ” е нарушено по най-грубия начин. Във всеки един епизод има използвани по няколко песни, а за тях няма сключени договори, което е сериозно нарушение на закона. В отношенията на Нова телевизия с “Музикаутор” изрично е упоменато, че тези права са изключени от договорите и те трябва да си ги уредят сами. Именно в липсата на такива договори се състоят нарушенията на продуцента “Идалго прадакшънс”, представляван от г-н Красимир Ванков. В случая се оказва че, продуцентът просто отказва да се съобрази със закона. Знаете ли, българският закон за авторско право не се различава съществено от другите подобни закони по света. Основната разлика е, че в България той не се спазва.


Група P.I.F. са сред най-харесваните от продуцента Краси Ванков

- Какво е вашето обяснение за подобно безцеременно и високомерно нарушение на закона?
- Петър Петков – Гетомен: За съжаление голяма част от българските автори не знаят своите права. През годините такива нарушения като в сериала “София ден и нощ” са се случвали непрекъснато. Но за пръв път е толкова мащабно! За пръв път в една телевизионна продукция има толкова много нарушения на едно място. Ние представляваме една малка част от изпълнителите, сред които P.I.F, Оgi 23, Rudi, Duli, Muden & Kukusheff , Filkata, Bate Pesho, SplitKid, 2 of Us, Bisolini с един от най-големите български ъндърграунд хитове “Грешна нота” и други. Всички тези автори са ощетени с по няколко песни, които най-вероятно просто са били свалени от youtube или Vbox7.

- Васил Николов – Теслата: И тук става въпрос само за нарушенията спрямо авторите, които ние представляваме! Общо всички правонарушенията не можем даже и да ги преброим в какъв обем са, затова искам да ви кажа - ако някой български автор, изпълнител или продуцент чуе своя песен, включена в сериала „София Ден и нощ“, без да е искано съгласие от него, моля да се свърже с г-н Петър Петков, за да му помогнем да защити авторските си права.
- Петър Петков – Гетомен: Добрата новина е, че за пръв път голям брой правоносители, български автори се обединиха и си потърсиха правата заедно и изключително много се радвам, че имам възможност да ги представлявам. Немалка част от тях казаха, че се притесняват да се изправят срещу гиганти като Нова Телевизия и “Идалго прадакшънс”. Например - продуцент и изпълнител от една от най-известните поп групи в момента заяви, че няма да си търси правата, защото се притеснява, че може да започнат да му правят проблеми и да не може да снима, а той е и режисьор. За съжаление авторите и изпълнителите не вярват в правораздавателната ни система и се примиряват: “По-добре да не се занимаваме!”
 
Страх ги е!
 
Някои от тях дори споделиха, че имат притеснения да не им изпратят мутри! Именно затова ние се ангажирахме да им разясним правата и да им съдействаме да бъдат удовлетворени.

- Как действахте вие при това положение?
- Петър Петков – Гетомен: Първо се свързахме с Нова телевизия. Оттам ни отговориха, че имат договор с “Музикаутор” и затова смятат, че всичко е наред. Официалното становище обаче, което ние имаме от изпълнителния директор на “Музикаутор”, недвусмислено показва, че договорът им с Нова телевизия по никакъв начин не покрива синхронизационните права. Те разбраха, че положението е сериозно и ни насрочиха среща, на която аз отидох като представител на правоносителите с нотариално заверени пълномощни от всеки един от тях с адвокат Теодор Тотев, нает от нас специално за случая. Присъстваше и един от правоносителите. От Нова телевизия дойдоха юристката Петя Димова и Ивайло Вандов, програмен директор. Дълго време спорихме дължат ли те пари за синхронизационни права, тъй като “София Ден и нощ” е външна продукция, и стигнахме до мнението, че дължат. В края на април си уговорихме втора среща, на която ние очаквахме нещата да приключат бързо. Останах учуден, когато представителят на Нова телевизия ни нападна с изключително агресивен тон: “Вие какво правите сега, искате да спрем цялата българска музика в ефир!” Иска ми се да вярвам, че от Нова телевизия са били подведени. Не искам да повярвам, че съзнателно или от незнание и немарливост не са изискали необходимите документи от “Идалго прадакшънс”, които уреждат правата за синхронизация.Понеже отказаха да ни предоставят плейлиста с всички използвани песни в сериала “София ден и нощ”, ние направихме личен мониторинг, взехме и информация от “Музикаутор” и стигнахме до пълната информация. В този момент в преговорите се включи и Велизар Соколов – Заки в качеството му на нов представител на Нова телевизия и “Идалго продакшънс”. Много се учудих, че в този казус той представлява телевизионните продуценти, имайки предвид, че самият Велизар Соколов е бил продуцент и изпълнител. Бях озадачен, че той представлява нарушителите срещу авторите. За съжаление повече от 3 месеца представител на “Идалго прадакшънс” не се появяваше на продължаващите ни срещи. А е ясно, че цялата драма започва от тях. Именно те синхронизират и преработват произведения на български автори, без да поискат необходимото изрично разрешение. Явно през цялото време са се надявали Нова телевизия да оправи техните бакии, а може би са таили надежда, че ние не познаваме добре закона и ще се откажем от случая. Правоносителите бяха изключително изнервени и притеснени и заявиха, че искат всичко това да излезе в публичното пространство и да заведат съдебен иск. Отправихме специално писмо до Нова телевизия, в което ги приканихме да разрешат проблема, без да се стига до съдебен иск. Oт становището им ставаше ясно, че “Идалго прадакшънс” е нарушил закона и въпреки че не се смятат за виновни, а вкарани изкуствено в този казус, те ще настояват за бързи отговори от “Идалго прадакшънс”, защото искат да разрешим проблема. Междувременно сезирахме и Съвета за електронни медии за казуса и изпратихме всички необходими документи.
 Много сме благодарни, че на случая обърна внимание и зам.-министърът на културата г-н Борил Банов, който ни прие на среща, запозна се в детайли с казуса и се ангажира да извика на тристранна среща Нова телевизия и “Идалго прадакшънс”, за да се изясни случая.

- Имахте ли през цялото това време разговор лично с продуцента Краси Ванков?
- Петър Петков – Гетомен: Краси Ванков и “Идалго прадакшънс” разбраха, че няма да могат да се измъкнат безнаказано. Той ни изпрати писмо, в което ни канеше на 19 септември в неговия офис. В същото е упоменато, че и представители на Нова телевизия ще присъстват. Отидохме на срещата. Всички правоносители заявиха, че към този момент не искат да се срещат с него, защото се чувстват обидени от отношението на продуцента към тях. Отидохме с Васил Николов и адвокат Теодор Тотев. За наше най-голямо учудване Нова телевизия не беше уведомена за тази среща. Разбрах го на място, след като лично се обадих на юриста Петя Димова, за да разбера защо не присъстват. Господин Краси Ванков се опита да ни обясни как той много съжалявал, как не знаел, че такова било законодателството, как много харесвал българската музика и как той го бил направил, за да подпомогне българската музика. През цялото време твърдеше за представляваните от нас правоносители, че едва ли не благодарение на сериала “София Ден и нощ” техните песни са видели национален ефир!!! Те едва ли не трябвало да са му благодарни! Краси Ванков заяви, че Нова телевизия му предоставила банка с музика с уредени авторски права да я използва, но той казал: “Не, аз ще взема българска музика, защото много я обичам!” 
 
Какво означава това?
 
 Ние стигаме до извода, че той е бил наясно, че песните, които е използвал, са с неуредени авторски права!
Oт разговорите, които проведохме, стана ясно, че единственият, с когото Краси Ванков е сключил договор, е Графа. Когато го попитахме защо не направи това и с другите автори, неговият отговор беше: “Не можах да им намеря телефоните.” Това бе неговата позиция. Един човек, който твърди, че е от 15 години в шоубизнеса, не може да намери телефоните на популярни български изпълнители!

- Васил Николов – Теслата: Най-обидното в поведението на “Идалго продакшънс” към артистите е, че продуцентът дори не е намерил за необходимо да се съобрази със закона и да изпише имената им в надписите на сериала, което е задължително!

- Попитахте ли ги откъде са се сдобили с песните?
- Петър Петков – Гетомен: Попитахме ги, но не получихме отговор. Започнаха: “Моля ви, пощадеде ни, защото ако вие тръгнете сега да съдите Нова телевизия, всъщност ние ще го отнесем, вие ще ни разорите!” Попитах: “Господин Ванков, вие го работите това, не знаехте ли закона?” “Не, заклевам се, не знаех.” Отрече, че Велизар Соколов - Заки го е представлявал, че Нова телевизия са го уведомявали за случващото се, твърдеше, че въобще не знаел, че има такъв казус. Това едва ли е така, защото още през март един от правоносителите сподели, че е изпратил писмо до Нова телевизия със запитване защо използват негова песен в сериала “София Ден и нощ”, без да имат договор с него. От телевизията твърдяха, че са препратили този мейл на Красимир Ванков, а той отговаря, цитирам по памет: Аз го правя за българската музика, не се притеснявайте, вие ще си получите парите от “Музикаутор”.

- Васил Николов – Теслата: Попитахме ги накрая: “Добре, в крайна сметка вие ни извикахте на тази среща, кажете ни какво предлагате?” От последвалото вдигане на рамете ми стана ясно, че те не предлагат абсолютно нищо! „Ако можете да ни простите!“, ни каза той. Съжалявам, но това е изключително обидно отношение към труда на всички тези български автори и изпълнители.
- Петър Петков – Гетомен: Казах, че ще предам това на правоносителите. След като ме изслушаха, всеки един от тях каза: “Ние разбираме, но разбираме също, че “Идалго прадакшънс” е произвел един сериал, от който изкарва пари, който е продаден на Нова телевизия, който е най-хитовият и тя също го е продала и изкарва пари, продават реклами, а в сериала са нашите парчета, нашият труд. Ние сме музиканти, автори и продуценти. Ние също изкарваме своите приходи от музика. В тази държава трябва да стане ясно, че не можеш да вземеш нещо, да нарушиш закона, а накрая да кажеш – извинявам се много, аз не знаех!” Предадохме на г-н Краси Ванков отговора на правоносителите и му казахме, че ще предприемем съдебно дело. Изведнъж от “Идалго прадакшънс” както не могли да намерят телефоните на правоносителите, започнаха да им звънят, на абсолютно всички! Голяма част от тях им отказват среща. Казали, че си имат преговарящ в мое лице. С един от представителите на Ogi 23 отидохме на среща с “Идалго прадакшънс”. Останахме изключително изненадани от поведението им. Още в началото на срещата ни заявиха, че няма да говорят в присъствието на Петър Петков и Васил Николов, защото те са
 
изключително нагли, нахални, арогантни
 
и са измамници. В една стара поговорка се говореше за крадеца, който вика „Дръжте крадеца!”. Опитаха се да ни дискредитират, но не успяха! Най-важното е, че правоносителите не се поддадоха на внушенията. Дали сме последна възможност на “Идалго прадакшънс” и на Нова телевизия да изпълнят нашите финансови претенции за обезщетение към правоносителите. Просто чакаме становището на СЕМ и Министерството на културата. Иначе ще заведем съдебен иск!


Група OGI 23 също са в списъка на измамените

- Какви обезщетения искат правоносителите?
- Петър Петков – Гетомен: Те искат частично обещетение. Всеки един е предявил претенция за всяко едно отделно произведение. Претенцията на всеки от тях е по-малка от направените разходи по продуцирането и популяризирането на всяка една от песните, които са станали хитове през годините, за да може после “Идалго прадакшънс” да си ги хареса и да си ги сложи в сериала “София Ден и нощ”,
 
без да им плаща за техните законни права
 
За всички 80 правонарушения, за които ние представляваме авторите, искът е за по-малко дори от един хонорар за някой, който твърди, че е звезда и е влязъл във “ВИП брадър”!

- Твърдите, че вашата битка има и морално измерение?
- Петър Петков – Гетомен: Ако влезем в съда, ще се създаде прецедент, пазарът ще се регулира и българските артисти няма да бъдат забивани в ъгъла и постоянно да се говори, че за българската музика няма пари. Защо няма пари? Защото тези, които трябва да заплащат за това, просто не го правят и се надяват да им се размине. След този скандал нито един продуцент или медия няма да може да си позволи да краде от българските автори и изпълнители. Надяваме се, че Нова телевизия е осъзнала положението, в което е поставена заради “Идалго прадакшънс”. Искам да използваме момента и да я призовем заедно да направим една позитивна кампания в защита на авторските права. Нека да отворим ефира на телевизията и да разясним и на ползватели, и на правоносители какви са правата и задълженията им. Нашата най-важна цел е да се сложи край на една порочна практика и да се спре ограбването на правата на българските артисти!
Така че, ако някой български автор, изпълнител или продуцент чуе свое произведение да звучи в сериала „София Ден и нощ“ или в друга продукция, нека да се обърне към мен на мейл [email protected] и ние ще му помогнем да си защити авторските права.
 
 Част от използваните незаконно песни в “София Ден и нощ”
 

Filkata_&_RXDI – “Музика” - използвана 3 пъти
Rxdi ft. Duli Kaskata & T. H. A. – “Долу” - използвана 7 пъти
Bisolini – “Грешна Нота” - използвана 2 пъти
2ofUs – “Изгубени тайни“
Ogi 23 feat. Ruth – “Black Magic Woman” - използвана 4 пъти
OGI 23 – “Купона” ( Бавно дънките ми падат) използвана 2 пъти
Ogi 23 feat. Feel – “Добър вечер” използвана 3 пъти
Ogi 23 feat. Feel – “Не питай”
Ogi 23 – “Любов на преспи” - използвана 2 пъти
Ogi 23- “Почивка”
SplitKid – “Пълни пепелници”
SplitKid – “Три треви”
P.I.F.- “Невидимо дете” - използвана 2 пъти
P.I.F.- “Приказка” - използвана 4 пъти
P.I.F.- “Обещавам” - използвана 3 пъти
P.I.F.- “Не спя”
Bora Dokle - “Goodbye” - използвана 3 пъти
Dokle & Greesh – “What about us”
Dokle & Greesh – “Pour Out Love” - използвана 3 пъти
Ogi 23 & Rudi, Duli, Muden & Kukushef – “Дневен ред” - използвана 3 пъти
Ogi 23 & Rudi, Duli, Muden & Kukushef – “Запали” - използвана 4 пъти
Muden, Drunko, Al 100 – “Все така да сме”

 
  
Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА, "ШОУ"

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ РАЗТЪРСВАЩИ И СКАНДАЛНИ ЧЕТИВА В НОВИЯ БРОЙ НА "ШОУ", КОЙТО ВЕЧЕ Е НА ПАЗАРА