Шведският производител Volvo планира в близките 5 години да предложи на пазара автомобили с автономно управление. При поръчката на подобно превозно средство клиентът ще трябва да доплати сума в порядъка на 10 000 щатски долара, обясни генералният директор на компанията Хакан Самуелсон, цитиран от actualno.com
"Системите за автопилот ще повишат класата на автомобилите, като ще ги направят още по-разкошни и технологични. Шофьорът ще може да гледа филм, докато пътува или пък просто да си почива", каза Самуелсон. И допълни, че по-голяма част от системите за автономно управление вече са готови и ще бъдат тествани по време на стартиралия вече проект Drive Me. Той представлява най-масовото в света изпитаниe на безпилотни машини и се провежда в град Гьотеборг. Първият автомобил от проекта вече се движи по улиците на града. Това е кросовър XC90 с автономни системи на борда.

Предстои съвсем скоро общият брой на машините да достигне 100, като те ще преминават както по магистрали, така и през участъци, в които се образуват сериозни задръствания. Проектът Drive Me е одобрен от правителството на Швеция, като в него участват Volvo Car Group, министерството на транспорта на страната, шведската транспортна агенция, кметството на Гьотеборт и компанията Lindholmen Science Park.

Системата, с която ще бъдат оборудвани превозните средства, ще може да различава всички обекти, намиращи се пред автомобила. За следене на пътните знаци и на маркировката ще отговарят специален радар и камера с 3 фокуса. Още няколко камери са вградена в задната броня и в решетката на радиатора. Налице са и 12 ултразвукови датчика, както и 6 допълнителни радара - отпред, отзад и по периферията на автомобила, които сканират цялото пространство. Системата включва и 3D-карта с висока резолюция.