Лявата страна на тялото е доминираща лимфна страна, така че всяка болка там е причинена от хронична блокада на лимфите, а ако пък чувствате проблеми в дясната страна на тялото, тогава причина за това е дисбаланса в черния дроб, който се намира там, пише zajenata.bg
Питали ли сте се защо болките ви се случват само от едната страна на тялото? Освен това се наблюдава, че много хора имат и по-лош вид на едното око. Доктор Джон Джулиард твърди, че Аюрведа, която се практикува като форма на алтернативна медицина, има отговор.

Именно поради това лявата страна на тялото е съвсем различна от дясната, а Аюрведа правилата изискват да спите на лявата страна, ако искате да имате по-добър и здрав организъм. 

За какво всъщност става дума? 

Според тази древна философия лявата страна на тялото е доминираща лимфна страна. Поради това Аюрведа вярва, че всяка болка в лявата страна е причинена от хронична блокада на лимфите, а ако пък имате проблеми в дясната страна на тялото, тогава причина за това е дисбаланса в черния дроб, който се намира от дясната страна.

Защо трябва да спите на лявата страна?

Първо, защото лесно отстранявате отпадъците. Конкретно, както е обяснено в Аюрведа, тънкото черво изпуска отпадъци през илеоцекалната клапа, разположена от дясната страна, в началото на дебелото черво. Тя преминава през дясната страна на корема, където изпуска отпадъците в маркуча от лявата страна. Затова сънят на лявата страна с тежестта си помага на тялото по-лесно да се освободи от отпадъка. Друга причина е сърцето. Именно със съня от лявата страна този орган много по-малко се натоварва.

Почивката след хранене е задължителна

Според Аюрведа почивката след хранене е задължителна, и то, разбира се, от лявата страна. Докато хората смятат, че след хранене трябва да се спи около един час, в Аюрведа това означава сън от десет минути, което е достатъчно, за да се обработи яденето. Стомахът и панкреасът, които произвеждат храносмилателни ензими, са разположени от лявата страна. Така те са в нормално положение и добре си вършат работата.

 Така храната следва естествения си ход и продължава през стомаха, а ако лежите на дясната страна, въпреки всичката работа, те би трябвало да се противопоставят на гравитацията.

Препоръчително е след хранене да се отпуснете за десет минути на лявата страна, така че останалата част от деня ще се чувствате свежи, а не сънливи и уморени