Малтретирането между децата се проявява по най-различни начини, но малчуганите са добри в прикриването на този голям проблем. Ето тези признаци, могат да ви подскажат, че детето ви може би е тероризирано, пише mkd-news.com.
1. Често главоболие и болки в стомаха

Ако лекар е потвърдил, че няма нито една физическа причина за тези здравословни проблеми, техният мотив може да бъде стресът, който детето преживява в училището. Главоболие и болки в корема често са фалшиви оправдания за отсъствие от училище, които децата използват, за да не трябва отново да се сблъскват с мъчителния тормоз. Ако детето ежедневно се оплаква от тези проблеми, опитайте с разговор да достигнете до тяхната реална причина.

2. Внезапни промени в приятелските отношения

Вашето дете изведнъж спира да общува със своето дружество. Избягва приятели, като изключим роднинските партита и подобни събития? Груповият тормоз за съжаление не е новина. Децата често се групират и се обръщат срещу един човек, който след това изхвърлят от компанията. Детето тогава става обект на техния тормоз. Свържете се с учителите и преподавателите, за да научите повече за ежедневната динамика на отношенията в общността. Те най-често първи забелязват тези промени. Укрепването на отношенията с други родители също може да помогне да не се стига до тормоз.

3. Отказва да ходи на училище

Когато децата са изложени на тормоз, най-често отказват да идат на училище в понеделник. След уикенда, който прекарват в безопасността на собствения си дом, детето трябва пак да се справи с околната среда, която го задушава и това често води до отказ да иде на училище. За разлика от децата, които просто са големи поспаланковци и искат още малко да останат в леглото, децата, подложени на тормоз, когато трябва да ходят на училище, реагират много емоционално и с голяма доза нервност.

4. Интензивни емоционални реакции

В разговор за училище или приятели, детето се затваря или пък реагира със сълзи и гняв? Това е сигурен знак, че нещо го притеснява. Избягването на разговора за училище и интензивните реакции на тази тема наистина са "червено знаме".

5. Физически знаци

За съжаление, тормозът между деца не е само устен, той може да стане и физически. Парцаливи дрехи, необясними синини по тялото, откраднати или унищожени лични вещи могат да бъдат случайност, но често са признак за малтретиране. Ако забележите, опитайте се спокойно да говорите с детето, за да разберете по какъв начин се е стигнало до това. Емоционалната реакция на детето на тази тема често ни говори повече от думите. Нервността, опитите да се излезе от ситуацията и нелогичните обяснения понякога са доказателство, че детето само не е причинило "инцидента", а че някой друг има вина.

Превод и редакция: БЛИЦ