Британският премиер Тереза Мей възнамерява да осигури действието на Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) да не се отнася до военнослужещите, участващи в бойни действия.
„Нашите въоръжени сили са най-добрите в света и военнослужещите много жертват заради нашата сигурност. Ние ще им се отплатим с благодарност и ще сложим край на възникващите множество дребни искове против тях, служили в зоната на бойните действия” – се казвало в проект за реч на Мей, която, според телевизия Sky News, щяла да бъде произнесена съвсем скоро.

През 2010 г. била създадена специална група по разследване на военните престъпления на територията на Ирак, която изучила делата на над 1500 предполагаеми жертви на престъпления на британците. Например през 2011 г. било установено, че през 2003 г. в британска килия в затвор в Басра е умъртвен иракчанинът Баха Муса след нанесени 93 рани.

По данни на Sky News, Мей твърдяла, че британските военнослужещи отговаряли на най-високите изисквания към службата, и затова тя щяла да сложи край на „лова на вещици” и да осигури ЕКПЧ да не се отнася за военнослужещите в зоната на бойните действия. Според много британски военни експерти, това щяло да бъде крачка към повишаване боеготовността на войските, защото страхът от възможни разследвания често снижавал ефективността на армията.

Превод и редакция: БЛИЦ