Феновете на сериала „Излъжи ме“ вероятно са запознати с езика на тялото от характера на Тим Рот и един куп други холивудски звезди. Истината е, че това изобщо не е измислица, а реалност, при това доказуема и много интересна. Езикът на тялото издава много истини за този, който умее да го чете. Една част от тази наука е изкуство, друга част е биология, трета – човешка интуиция.
Езикът на тялото е начин, по който хората си изпращат сигнали един на друг без да говорят. Позата, жестове на ръцете, дори най-малката промяна в изражението на лицето биват интерпретирани подсъзнателно от хората, които може дори да не осъзнават, че ги виждат.

Езикът на тялото комуникира мигновено и без усилия комфорта или дискомфорта на даден човек в определена ситуация. Нечие изражение на лицето или позицията на тялото му могат да вдигнат останалите под тревога. Да кажем, че някой отваря хладилника и попада на вкиснато мляко. Изкривена физиономия и широкоотворени очи изпращат посланието „гадост, не пипай“.

Смята се, че лимбичната система на мозъка е отговорна за неизказаните чувства чрез жестове, промяна на лицето и неконтролируемо разширяване на зениците. Краткотрайни микроизражения могат да издадат дори възрастни, които по принцип могат да контролират лицата си до някаква степен.

Езикът на тялото, както и неговото разчитане не са точна наука. Няма твърди и бързи правила за интерпретиране на неизговорените сигнали. Дори учените, тренирани да четат хората като книга допускат грешки, особено при наблюденията на опитни играчи, контролиращи съзнателно поведението си.

Някои човешки сигнали се разбират инстинктивно. Представете си например, че виждате през прозореца човек, който е обгърнал тялото си с ръце. Първото нещо, което ще си помислите е, че навън е студено.

При разговор очи в очи човек с кръстосани на гърдите ръце изпраща неизречен сигнал, че защитава личното си пространство. Този жест се приема за отбранителна позиция. Въпреки това, този човек може просто да е изморен или да разпуска.

Изследователите обясняват, че чувствата възникват преди мислите ни. Времето между възникването на двете се измерва в наносекунди, но това е достатъчно за опитен и трениран наблюдател да усети чувството на глад, гняв, нетърпение или щастие на друг човек.

Специалист по връзките към Vixen Daily обяснява, че хората всъщност са експерти в разбирането на настроението на другите и това се случва още преди да е изговорено дори едно изречение. Хората инстинктивно осъществяват зрителен контакт, когато се срещнат с друг човек. Хората подсъзнателно проверяват честотата на дишане, позата и изражението на другия.

Въпреки че възрастните хора са научени по принцип да контролират базовите изражения на лицето си, очите издават много. Когато гледаме някого на когото се възхищаваме зениците ни се разширяват. Това издава, че гледаният обект/субект е желан. Второто или третото нещо, което хората забелязват у човек са ръцете му. Отворени длани и стиснати юмруци казват всичко, което трябва да знаете поне в началото.

Всички сме го правили по едно или друго време. Седите например със старата си леля, но разговорът ви отегчава до смърт. Обичате я и не искате да нараните чувствата й, затова се усмихвате, навеждате се към нея, гледате я в очите, докосвате ръката й. Това обаче са съзнателни сигнали. Време е да си ходите и поглеждате часовника си, поглеждате към изхода. Това са сигнали, които изпращате, за да подскажете, че срещата е към края си.

Езикът на тялото създава първото, второто и третото впечатление за всеки, който срещате. За да създадете позитивно усещане се усмихвайте, когато срещнете някого. Внимавайте каква е позата ви, как седите или стоите – ако сменяте тежестта от крак на крак, например, издавате нетърпение, напрежение и дискомфорт. Осъществете зрителен контакт, когато се ръкувате.

Четенето на езика на тялото не е четене на мисли, но помага за разбирането на несъзнателните намерения на човека отсреща.



Източник: megavselena.bg