Американските военни се притесняват, че когато дойде времето за решителната битка за Мосул, основното действие ще се пренесе под земята и бандитите от „Ислямска държава”, които наброяват от 4 до 10 000 души, ще получат тактическо преимущество, съобщава life.ru. Мащабната военна операция може да започне през октомври, а „Ислямска държава” много обича да копае тунели, които могат да удължат живота на терористите и да им осигурят  относителна безопасност, заяви прессекретарят на американските войски в Ирак.
Подземните тунели ще бъдат проблем за американската армия, защото изготвянето на схемите им е изключително трудна задача. В зигзагообразни тунели огнестрелното оръжие е неефективно, запасите от кислород се губят бързо, традиционните средства за връзка работят нестабилно, а евакуацията на пострадали се бави. В допълнение, терористите непрекъснато подсилват стените на тунелите, снабдяват ги с електричество, осветление и вентилация. Тези мерки им позволяват успешно да се крият от авиоудари, наблюдение от въздуха и да избягват близък сблъсък.  

За Пентагона тунелите на бандитите са огромен проблем. През 2017 година американският Конгрес заложи 40 млн. долара за развитие на съвместна американо-израелска антитунелна програма. Израелтяните отдавна са се сблъскали с този проблем, донесен им от ХАМАС.

В американския „Форд Худ" мрежата от учебни тунели позволява на войниците да тренират за бойни операции, използвайки нестандартни тактики.

Военните изследват и възможността да използват роботи, в това число и такива, които наподобяват змия, както и малки апарати на въздушна възглавница за изучаване на маршрути и изготвяне на карти.