Властите на Русия, Китай, КНДР изпълняват кибератаки срещу националните интереси на САЩ, затова Вашингтон трябва да е водещ в кибертехнологиите за отбрана и нападение. Това заяви пред американски ветерани в щата Вирджиния републиканският кандидат за президент Доналд Тръмп, цитиран от БГНЕС.
"Кибератаките на властите на чужди държави, особено Китай, Русия и КНДР, както и от терористи и организирани престъпни групи, са най-основателните причини за загриженост за нашата национална сигурност", посочи Тръмп.

Той подчерта "огромния мащаб на проблема (на САЩ) в областта на киберсигурността".

Според Тръмп, киберсигурността е "още едно направление, в което администрацията на президента Барак Обама се е провали".

Тръмп предупреди, че киберзаплахите са не по-малко опасни от мафията, "на която беше позволено да се превърне в организация от национален мащаб, да проникне и корумпира много сфери на живота в течение на дълъг период".

"Като средство за сдържане на атаките (на хакери) срещу ключови ресурси трябва да разполагаме с безспорен потенциал да извършваме кибернетични контраатаки. Това ще е плацдарм на бойните действия в бъдещето. Водещата роля на Америка в тази сфера трябва да е безспорна", заяви Тръмп.