Ако изборът за генерален секретар на ООН са забави, настоящият й ръководител Бан Ки Мун може да продължи да изпълнява тази длъжност и през 2017 година, след изтичане на мандата му. Това прогнозира пред руската НТВ постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин.
След пет поредни предварителни гласувания за избор на генерален секретар, на 5 октомври за първи път членовете на Съвета за сигурност  ще гласуват с цветни бюлетини за претендентите за високия пост. Така ще стане ясно дали някоя от постоянните страни членки на Съвета възнамерява да наложи вето на някой от кандидатите, информира Дарик.

По думите на руския посланик в ООН  дори  в  Съвета за сигурност  не са сигурни, че през октомври светът ще узнае името на новия генерален секретар на ООН. БЛИЦ припомня, че още през декември м.г. Чуркин заяви, че Русия смята за свой приоритет избирането на източноевропеец начело на ООН

Остава загадка дали Китай и Русия са готови да гласуват за досегашния лидер в съревнованието - бившият премиер на Португалия и върховен комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш.

„Разбира се Антонио Гутериш има политическа тежест, но безусловно трябва да отчетем и факта, че Португалия е член на НАТО. А НАТО има своя дисциплина както във военната област, така и в политиката", заяви Сергей Орджоникидзе, заместник -генерален секретар на ООН в периода 2001 -2011 година.

„Ако акцентираме на това, че Гутериш е от НАТО и затова ние задължително трябва да бъдем против него, същото можем да кажем и за някои други кандидати от Източна Европа. Но ние естествено не правим това", каза заместник-министърът на външните работи на Русия Генадий Гатилов.

При новите политически условия в света, никой не афишира за кого гласува, коментира още руският външен заместник-министър:
„Това е толкова деликатен въпрос, че в ООН никой не разкрива своята позиция и това е напълно разбираемо. Затова е трудно да се каже кой е гласувал „за" и кой „против". Знаем как сме гласували ние, за другите можем само да гадаем.

Редица държави акцентират върху това, че следващият генерален секретар на ООН непременно трябва да е жена. Ние считаме, че не е задължително това да е основният критерий. Разбира се не възразяваме да е жена, но на преден план трябва да поставим политическите качества, надеждността и професионализма".

За избора на генерален секретар Москва има свой критерий. Русия ще даде гласа си за кандидат от Източна Европа. Но и самите кандидати не знаят кой точно гласува за тях и кой е против. Предизборната кампания за поста продължава вече няколко месеца.

Преминаха петте кръга на предварителните избори, при които тайно гласуват само страните членки на Съвета за сигурност. Предстоят кръговете с червени бюлетини, или както дипломатите ги наричат „гласуванията с мерни точки". При тях ако една от петте постоянни членки на Съвета за сигурност - Русия, САЩ, Китай, Франция и Великобритания гласува с червена бюлетина, това означава поражение за съответния кандидат. Дори всички останали 14 страни членки да са гласували за него.

В самия Съвет за сигурност на НАТО не са уверени, че през октомври името на новия генерален секретар ще стане ясно, заяви постоянният представител на Русия в световната организация Виталий Чуркин:

„Искате да ви кажа нещо сензационно? Ако всичко продължава така или в средата на октомври ще имаме човек, който Съветът за сигурност ще препоръча на Общото събрание за генерален секретар на ООН или трябва да започнем всичко отначало. Но това би било много драматично събитие, което ще постави под въпрос способността ни да направим препоръка  до края на годината".

Ако процесът по избор на генерален секретар на ООН блокира, то вероятно настоящият генерален секретар Бан Ки Мун ще трябва да работи и след Нова година, но вече като „изпълняващ длъжността".