Над 10 000 компютърни вируса всеки ден заплашват българския бизнес, а с над 100% са се увеличили уникалните вируси у нас за последните три години. Основната заплаха все още е във Facebook, предупреждава Нова тв.
Нели е сред хилядите жертви на Facebook вируса. Схемата е класическа – получава съобщение от приятелка с видеозапис, а когато го отваря, вирусът се активира и изпраща от нейно име същото видео до всичките ѝ 300 приятели. 

„Малко по-късно започнах да качвам, не аз, а вирусът започна да качва на моята стена порно клипове, в които тагва всичките ми приятели. Не знаех как да го спра, вирусът не даваше дори да кликна на него”, обяснява Нели.

Целият ѝ компютър блокира и вече няколко месеца тя не може да го ползва пълноценно. Но проблемите не спират дотук.

„Разбрах, че съм похитена от Facebook вирус, когато си погледнах онлайн банкирането, видях, че имам теглени суми от дебитната карта и това възлизаше на 1600 долара”, обяснява Нели.

Оказва се, че тя е станала жертва на една от най-старите хакерски атаки, която се нарича фишинг. Тя се активира когато отворим линк, който може да е изпратен дори от приятел или колега.

Основен индикатор, че нещо не е наред е ако след отварянето на подозрителен линк Facebook ни накара да се впишем отново.

„По този начин давате абсолютен, пълен контрол върху профила си на киберпрестъпниците. Естествено, всичко е с цел възможно най-много хора да кликнат по тези линкове, възможно най-много потребителски профили да се съберат, за да може да се продадат за пари. Това е основната идея, никой не го прави за самата слава”, обясни Спас Иванов, консултант по информационна сигурност.

Това е една от сложните комбинирани атака, с които се събират данните ни. Не е единствената обаче. Най-модерни в момента са криптовирусите, които заключват информацията ни през социалните мрежи или имейлите ни. А след това ни я връщат срещу откуп.

„Най-различни са откупите, варират от 50 долара до 5 000 долара и за съжаление все повече хора ги плащат и финансират киберпрестъпността по този начин”, обясни Спас Иванов.

Плащането на откупа не гарантира, че проблемът ще се реши, а най-важният съвет е винаги да имаме резервно копие на файловете си и да не отваряме съобщения, които не чакаме.