Президентската институция може да съдейства за разрешаването на бежанския проблем. Това коментира пред Фокус кандидатът за вицепрезидент на ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев, бивш командир на Военноморските сили, бивш заместник-началник на отбраната, член на Комисията по отбрана и заместник-председател на Комисията по външна политика. 
Той определи като един от основните си приоритети националната сигурност. „Ще работя, за да укрепим сектор „Сигурност“. Аз стигнах до предпоследната длъжност в българската отбрана, зам.-началник на отбраната, така че за мен няма тайни и на национално, и на международно ниво“, коментира Манушев. Той подчерта, че функциите на вицепрезидента са определени от Конституцията, но могат да бъдат възложени и допълнителни.

„Особено в сектор „Сигурност“ вицепрезидентът няма да е настрани от всичко, което става. Също така по отношение на българите в чужбина, на гражданството, на патриотичното възпитание и възраждане на духа на нашия народ смятам, че ще има много работа, която може да се свърши“ , добави кандидатът за вицепрезидент.

Той не допусна възможността ГЕРБ да загуби президентските избори на първи тур. Манушев допълни, че най-сериозният опонент ще бъде кандидат-президентската двойка, подкрепена от БСП, тъй като това е втората по големина партия у нас.