Над 7,5 милиона бюлетини ще бъдат отпечатани за референдума, който трябва да се проведе заедно с президентския вот на 6 ноември. От администрацията на Министерския съвет вече са обявили и обществена поръчка за изработката и доставката на бюлетините за допитването. 
Кабинетът ще отдели близо 70 000 лева за тази цел, а фирмите имат срок до 10 октомври да подадат оферти, изчислява Монитор. Готовите бюлетини трябва да бъдат доставени най-късно до 2 ноември, а тези за чужбина – поне 14 дни предварително. Хартията за бюлетините трябва да е плътна и непрозрачна и да са с размери 210 на 145 мм. Техническият брак пък ще се съхранява в самата печатница, и то при строг контрол. Изпълнителят задължително трябва да представи и две мостри, както и протоколи от лабораторни изпитвания на самата хартия.

Отделно от това кабинетът ще отдели и над 160 000 лева за отпечатването на пликовете за бюлетините и за протоколите, които се попълват от членовете на секционните комисии.

Междувременно от ЦИК обявиха поръчката за машинното гласуване. Тази година такова ще има в 500 секции в страната. Предвижда се за наемането на машините да се платят около 930 000 лева, като изпълнителят трябва да осигури допълнително 35 машини, които да се използват в разяснителната кампания. В цената се включват и доставката на софтуера, параваните и кутиите за разписките от машинния вот, както и обучението на кадрите, които ще работят с апаратурата.

ЦИК окончателно лиши малките сайтове и регионалните медии от възможността в тях да рекламират с държавни пари партиите и инициативните комитети, които са регистрирани застъпници за референдума или кандидат за президент. Принципното решение на ЦИК беше взето в петък, а днес е окончателно гласувано, като зад него са застанали 13 от членовете на комисията, а 6 са били против.