Държавният архив на Македония публикува част от досиетата на зловещата Държавна сигурност от времето на югодиктатора Йосип Броз Тито. Директорът на архива Филип Петровски лично представи специалното издание от 16 тома, което носи общото заглавие "Челните страници на УДБА". В тях се съдържат над 13 000 страници - доклади на секретната полиция в периода 1945-2000-та година, пише БГНЕС.
Първите томове се отнасят за периода веднага след Втората световна война и опитите за ликвидиране на членовете и привържениците на ВМРО. При представянето на томовете Александър Дащевски подчерта, че преследването по политически причини на неудобните по онова време, е продължило и след разпада на Югославия. "През целия този период УДБА е използвала възможно най-мръсните методи, включително и най-долнопробните - използвани са роднини, приятели, близки и колеги....В случая ние разсекретяваме само една малка част от архива, но тя ще позволи да се стигне до промяната на исторически факти, включително и за хора, които са изграждали кариерата си благодарение на унищожаването на чужди съдби, а много често и животите им", каза още Дащевски.

От своя страна директорът на архива Петровски обърна внимание и на факта, че в определени досиета липсват страници. "Бъдещите изследователи трябва да разкрият по какъв начин са изчезнали. Ние изпълнихме нашето задължение. Те вече са достъпни за обществото - тези черни страници от новата история на Македония", каза Петровски.