Ядрените изпитания на Северна Корея миналия месец разтърсиха до такава степен Южна Корея, че някои политици са предложили Сеул да започне да работи по създаването на ядрено оръжие, пише вестник The Japan Times.
Министърът на външните работи на Южна Корея Юн Бюнг-се заяви, че тестовете от миналия месец, които са вторите за тази година и най-силните до момента, се приемат в неговата страна като „нападение от типа 11 септември“.

Източник, настоял да запази анонимността си, отбеляза, че целта на свързването на двете събития е да се наложи разбирането, че „обстоятелствата са изключително сериозни“ след изпитанията на ядрени оръжия и балистични ракети от Пхенян, пише Фокус.

„По същия начина, по който разбиранията на САЩ за тероризъм се промениха след атаката от 11 септември, така и министъра изтъква, че ядрените способности на КНДР трябва да се разглеждат по различен начин в сравнение с преди“, обясни източникът. „Това е особено вярно, след като Пхенян заплаши с изпреварващи удари“, допълни източникът.