150 души от софийския квартал “Банишора“ са подписали протестна петиция до 2 РПУ, до СДВР и до община “Средец“ срещу проституцията, която се извършва непосредствено до Лъвов мост. Няма точна бройка на проституиращите жени в София. Това разказват от полицията в града пред БНР.
В същото време от СДВР алармират за смущаваща тенденция - жени да проституират а сводниците им да са собствените им мъже, приятели, дори братя. 

„В повечето случаи лицата, които установяваме, че се занимават с проституция, са известни от години. Те са засичани многократно и, за съжаление, продължават да се занимават с това, тъй като в много от случаите санкциите, предвидени в закона, не дават необходимия резултат”, обясни Иво Величков от СДВР:

По думите му не може да се говори за организираност на тази дейност, както е било допреди няколко години:

„По-скоро наблюдаваме тенденцията няколко момичета да се решат да вземат някакво жилище под наем, където чрез обяви в интернет започват да търсят клиенти за сексуални услуги. В повечето случаи те не са с някакъв сводник или охранител. Около себе си започват да приобщават и други момичета”, сподели Величков.

Той коментира, че често под фасадата на предлагани масажни услуги се извършва проституция:

„Проституиращи момичета, регистрират на свое име някаква фирма, чийто предмет на дейност е свързана с нещо друго, наемате апартамент и започва да набират клиенти”, поясни униформеният.

Той посочи още, че най-често срещаната форма на проституция е под надзора на мъжа си или приятеля на жената.