Есенно и пролетно време повече от всякога се нуждаем от стимулиране на имунитета . Чесънът  е точно това - мощен инструмент, който не само нанася решителен удар на вируси и бактерии, но и укрепва цялото тяло, пише zajenata.bg.

Чесънът е особено полезен с влиянието си  на сърдечно-съдовата система  . Алицинът, съдържащ се в чесъна, помага за понижаване на холестерола, кръвното налягане, предотвратява образуването на кръвни съсиреци, намалява на риска от атеросклероза.

За много хора пречка за използването на чесън е лошият дъх. Е, ние ви предлагаме да опитате  рецепта за чеснова крем супа , след която можете спокойно да отидете дори на среща!

 

Чеснова кремсупа

СЪСТАВКИ

  • 2 големи скилидки чесън
  • 2 супени лъжици  масло
  • 2 супени лъжици  растително масло
  • 2 големи глави лук
  • 1.5 литра пилешки бульон
  • щипка сушена мащерка
  • 1/2 ч.л. сушен джинджифил или парче пресен (с размерите на фаланга на показалеца)
  • 400 гр. сварени картофи с кожата
  • сол и черен пипер
  • 100 мл сметана
  • сок от 1/2 лимон (по желание)

ПРИГОТВЯНЕ:

  1. Загрейте фурната до 180 ° C.


Обелените скилидки чесън разстелете върху хартия за печене, поръсете с масло и печете в продължение на 45 минути.
  • Нарежете лука ситно и го запържете в растителното масло, поръсете с мащерка и джинджифил (пресния джинджифил настържете).
  • Добавете към лука изпечения чесън и ги дръжте на огъня в продължение на 2-3 минути.
  • Прехвърлете изпържените лук и чесън в тенджера, залейте  с пилешкия бульон и оставете да заври.
  • Добавете обелените и нарязани варени картофи. Пюрирайте супата с пасатор.
  • Добавете сол и черен пипер и изсипете в тенджерата сметаната. Отново оставете супата да заври.
  • Дръпнете я от огъня, насипете в купички и залейте с лимонов сок.

 

Ще заобичате това ястие от първата лъжица! Лечението на простуда и грип със супата ще стане гастрономическо удоволствие. Като превантивна мярка добавете чесъна към месо, задушени зеленчуци, супи, сосове.