Представителката на Естония в Европейската сметна палата Керсти Калюлайд стана днес новият президент на Естония. За кандидатурата й гласуваха 81 депутати в 101-местния парламент при необходими 68, а против гласуваха 17 депутати, предаде ТАСС.
"Благодаря за доверието и подадените за мен гласове", обърна се към депутатите новият президент. Калюлайд беше единственият кандидат на днешните избори. Още на стадий регистрация кандидатурата й подкрепиха 90 от депутатите, включително всички от управляващата коалиция, 23 представители на най-голямата опозиционна формация - Естонската центристка партия, както и всички от опозиционната Естонска свободна партия.

Наброяващата седем депутати парламентарна група на Консервативната народна партия беше единствената, от която никой не подкрепи Калюлайд. На първия етап от изборите през август естонският парламент не можа да избере нов държавен глава. Нито един от кандидатите не получи две трети от гласовете (68 депутати). Затова за избор на президент беше свикан специален орган - Избирателна колегия. В нея влязоха 335 души, включително депутати от парламента и представители на органите за местно самоуправление. Когато колегията се събра на 24 септември, отново не беше избран държавен глава - нито един кандидат не получи необходимия брой гласове.

След това, както е по регламент, изборната процедура започна отначало в парламента. На 26 септември представените в парламента естонски партии проведоха консултации, на които се договориха за общи действия за избор на президент. Скоро след това мнозинството от депутатите подкрепиха кандидатурата на Калюлайд. Изборите се вместиха в графика, тъй като мандатът на сегашния държавен глава Тоомас Илвес приключва през октомври. Новият президент ще бъде четвъртият в съвременната история на Естония. Преди това беше съобщено, че той ще встъпи в длъжност на 10 октомври, пише БТА.