В днешната епоха на социални мрежи мнозина изпитват непреодолимо желание да споделят снимки на децата си в групата, за да покажат колко сладки, интелигентни са те и колко се гордеят с тях. Но малцина съзнават, че днес най-опасните за децата ни хора "работят" само в интернет, пише zajenata.bg.

За сигурността на нашите и вашите деца ние приготвихме  списък от мерки , които, въпреки че на пръв поглед може да изглеждат малко излишни, но ще помогнат да избегнете рисковете.

Разбира се, това не означава, че трябва да бъдете параноици и напълно да скриете децата си. Не. Просто бъдете разумни и усетете границите в тази ера на Инстаграм.

Не слагайте снимки с отбелязана геолокация

Не публикувайте данни за честото местоположение на детето си. Било то училище, спортна зала или кръжок. Някои индивиди могат да използват тази информация за лоши цели - да ви проследят по-лесно, знаейки, къде обикновено е детето ви по това време.

Не качвайте снимки, които разкриват хобитата на детето

След като научи какво обича и от какво се интересува детето, за някого ще е лесно да го заблуди и привлече в удобна ситуация.

Премахване на всички снимки, които могат да предоставят официални данни за детето

Може да изглежда абсурдно. Но има хора, които обичат да се хвалят в интернет с прясно изготвени визи, паспорти и други документи.


Държейки в ръце документ с пълното име или номер, всеки може лесно да разбер къде детето живее и учи.

Не качвайте снимки на деца в близост до колата 

Тази информация е по-важна за сигурността на самите родители. Освен, че по този начин можете да предоставите информация на престъпниците, може да вкарате и себе си в капана. Например, родителите след публикуването на тази "игра с коли" се оказали били зад решетките.

Не качвайте снимки, където децата ви са полуоблечени, без значение колко сладки и невинни са.

Може би за вас и семейството ви тези снимки ще изглеждат невероятно смешни и забавни, но някои болни хора могат да гледат на тях със съвсем различен поглед

Не споделяйте снимки, които в бъдеще ще накарат децата ви да се червят  

Със сигурност има много снимки от детството ви, които гледате и се чудите какво са си мислели родителите ви, когато са ги правили. А в нашето детство не е имало интернет, тези снимки могат да се видят само от близки хора. Но децата ни не са застраховани от това: всяка подобна снимка може да ги изложи публично в даден етап или да остане срамен спомен за цял живот.

Избягвайте да публикувате снимки на детето си с други деца

Преди да качите снимка на приятелите и съучениците на детето си, помислете дали родителите им ще имат нещо против. Вие не знаете тяхното отношение към проблема и дали тях не ги притеснява излагането на информация в Интернет.

Не забравяйте, че когато и да се опитвате да публикувате снимка на детето си в социална мрежа, дори и да я споделите само с приятелите си, трябва да сте наясно, че от този момент нататък тя не е ваша снимка, а снимка на публичното пространство, която всеки може да използва за своите цели. Бъдете внимателни и винаги мислете за безопасността на децата си.