44-годишен мъж в Англия може би е първият човек в историята, който е излекуван от СПИН. Учени, работещи над експериментална терапия, казват, че тялото на пациента е напълно чисто от ХИВ вируси. Екипът е събран от пет водещи университета във Великобритания и е провел клинични тестове с 50 пациенти.
Марк Самюелс, директор на Института за здравни изследвания, казва пред Sunday Times: „Изследваме реалната възможност да лекуваме СПИН. Това е огромно предизвикателство и все още сме в много ранен етап, но прогесът е изключителен“.

В момента антиретровирусните терапии могат да атакуват T-клетките, които са заразени с ХИВ, но не могат да премахнат тези, в които вирусът е латентен. Това означава, че тялото на пациентите продължава да произвежда вируса. „Нашата терапия е специално разработена да изчисти тялото от всички ХИВ вируси, дори тези, които са латентни“, казва прфесор Сара Фидлър – консултант в Импириъл колидж, Лондон.

Терапията работи на две нива – първото е специална ваксина, която помога на тялото да разпознае инфектираните с ХИВ клетки, а лекарство, наречено Vorinostat, активира всички латентни T-клетки. Този метод може да даде на имунната система на пациентите всичко необходимо, за да се справи веднъж завинаги с коварното заболяване.
 
Излекуваният пациент остава анонимен, но е известно, че той е социален работник в Лондон. Той е внимателен оптимист относно резултатите си – „Би било чудесно, ако резултатите са реални. Последният ми кръвен тест беше преди няколко седмици и той не показва наличието на вируси“.

Фидлър казва, че учените все още са далеч от комерсиално лекарство. „Ще продължим с клиничните тестове през следващите пет години и за момента не можем да предложим алтернатива на антиретровирусната терапия, но в бъдеще ще проучим тази възможност“.