За зимата има едно трогателно единодушие в метеорологичните центрове в Европа, че ще е топла. Дори не се поставя въпросът дали ще е топла, а колко топла ще бъде, като в повечето случаи говорим за 1-2 градуса отгоре. Това каза климатологът доц. Георги Рачев, пише novini.bg.
При всички положения обаче снегове и студове ще има. Общо зимата ще бъде малко по-топла от многогодишната норма, но ще има и дъжд, и слънце, и сняг, и преспи, и поледици – така както се полага на всяка една зима, добави той.

По думите му затоплянето през зимните месеци не е аномалия, а един процес, който продължава вече повече от 20 г. За да можем да кажем, че наистина се променя климатът, ни трябват повече от 30 г. наблюдение. При всички положения затопляне има, и то е изключително съществено, взривно затопляне. В последните 15 г. имаме повишение на температурите за цялата Земя с между половин и един градус. Това е страшно много и никога досега, дори ако се върнем в дълбоката история, не се е наблюдавало толкова бързо затопляне, заяви климатологът.

Действията на затоплянето се извършват страшно бързо. Явно, че човечеството влияе върху времето, основно с въздействието си върху атмосферата. Замърсяваме я много сериозно. Годишно човечеството отделя около 35 милиарда тона въглероден диоксид. Той увеличава парниковия ефект върху Земята. Ние нямаме представа как ще се отрази затоплянето. В някои случаи то ще бъде и положително – увеличават се курортните сезони, увеличава се растителността в Северното полукълбо, завземат се нови територии, там където досега е било мъртва природа. Но това рязко увеличение на температурите е изключително опасно, тъй като то може да доведе до преструктуриране на посевни площи. Това сериозно затопляне буди безпокойство у световните лидери, коментира доц. Рачев.

По думите му, според голяма част от климатолозите процесът е необратим. Но човечеството е доказало, че може да върви напред – трябва да докаже, че може да върви напред и нагоре с по-малко потребление, подчерта климатологът.