На 82-годишна възраст на 2 октомври 2016 г. внезапно почина доайенът на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” и почетен гражданин на Свищов, проф. д-р ик.н. Радко Радков. Това съобщиха от пресцентъра на Стопанска академия "Д. А. Ценов".
Радко Василев Радков е роден на 1 септември 1934 г. в свищовското село Овча Могила, в учителско семейство, от 1942 г. живее в Свищов. Завършва средното си образование в Свищовската Реална гимназия, а висшето си образование (през 1958 г.) във ВФСИ „Д. А. Ценов” – Свищов, специалност „Финанси и кредит”. 

От 1958 до 1967 г. работи в БНБ (всички длъжности до „Инспектор по кредита”). В периода юни 1964 – април 1967 г. е задочен аспирант към катедра „Финанси и кредит” в СА „Д. А. Ценов” – Свищов, а от 01.05.1967 г. е асистент в същата катедра. На 11.05.1970 г. става „Кандидат на икономическите науки”, на 01.02.1973 г. – доцент по „Парично обръщение, кредит и международни валутни отношения”. От 09.06.1988 г. е „Доктор на икономическите науки”, а на 22.02.1990 г. става „Професор”. В периода 1976 – 1983 г. е два мандата заместник-декан на Финансовия факултет, от 28.02.1987 до 12.12.1989 г. е ръководител на катедра „Финанси и кредит”. От 17.12.1987 до 12.11.1990 г. е заместник-ректор на свищовското висше училище по научно-изследователската дейност. От 19.11.1991 до 21.10.1992 година е декан на факултет „Финанси”. В периода 1987 – 1991 г. и 1995 – 1997 г. е бил член на ВАК. 

Основните научни и преподавателски интереси на проф. Радков са в областта на международните валутни отношения, парите и банките. Има над 120 научни публикации, изследвания и учебна литература. Проф. д-р ик.н. Радко Радков чете лекции по „Валути и валутни системи” и „Международни финанси” в СА „Д. А. Ценов". Водил е дисциплините „Финанси” и „Пари и банки”. Бил е научен ръководител на аспиранти от катедрата, страната и чужбина. Основните научни приноси на проф. Радков са в областта на международния кредит, международната валутна система (едни от първите публикации по тази тематика), международните банки.

Авторските колективи, които той създава, развиват особено плодотворна дейност в условията на прехода към пазарно стопанство в България. В резултат на това, на книжния пазар се появяват книги за банките, валутите и валутните сделки, които получават значителен отзвук сред специалистите и в икономическата ни практика. Те дават силен тласък и за израстването на младите научни кадри от катедрата „Финанси и кредит”, работещи в съответната област. В преподавателската си работа проф. Радков използва редица нови подходи, които стимулират студентите за по-добро усвояване на преподаваната материя и резултатите са насърчителни. На своята достолепна 82-годишна възраст проф. Радков продължаваше да чете лекции по „Международни финанси” пред редовни и задочни студенти в Стопанска академия.

Проф. д-р ик. н. Радко Радков развива и активна обществено-полезна дейност. Бил е два мандата общински съветник, член на Музейния съвет към Историческия музей. Проучва и популяризира краеведските изследвания на баща си Васил Радков. Изследва европейските влияния върху архитектурата на Свищов. Съавтор е на книгата „Свищов – културно-исторически забележителности”, посветена на 130-годишнината от освобождаването на града от турско робство.

По повод 100-годишнината от завещанието на Дарителя Димитър Ценов, излиза от печат книгата на проф. Радков „Началото”, проследяваща създаването и историята на свищовското висше училище. Две години по-късно издава и втората си книга от същата летописна поредица „Ректорите”, в която проследява развитието на Академията по време на тримата ректори, възпитаници на първия випуск и наследници на Димитър Бъров.

Във връзка с дългогодишната му научна, преподавателска и краеведска дейност, както и за приноса му за изследване и популяризиране на културно-историческото наследство на град Свищов, проф. Радко Радков е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Свищов” с Решение № 390/ 26.11.2008 г. на Общинския съвет.

„Най-важното, което младите хора трябва да помнят, е сентенцията – Бъдещето на Свищов е в неговото минало. Това минало трябва да стане известно на България и на света”, заявява многократно приживе изтъкнатият общественик, краевед, академичен преподавател и учен проф. д-р ик.н. Радко Радков.