Германският министър на финансите се обяви за създаването на „германски ислям”, който да почива на принципите на толерантността и европейския либерализъм и да служи за средство за интеграцията на милиони бежанци в европейското общество, съобщава RT. Идеята си Волфганг Шойбле публикува в германския вестник „Велт ам Зонтаг”.
В статията близкият съюзник на канцлера Ангела Меркел се обявява срещу насилието, което съпътства дебатите в германското общество. Напомняйки за сексуалните нападения и терористичните атаки, извършени от членове на имигрантската общност, Шойбле настоява, че във времена на скръб немските либерални ценности трябва да са над всичко.
 
„Без съмнение нарастващият брой мюсюлмани в нашата страна днес е предизвикателство за освободеността на по-голямата част от обществото. В тази напрегната ситуация ние не бива а позволяваме да се създаде атмосфера, при която добре интегрираните хора да се чувстват като чужденци”, пише Шойбле.
 
По думите му, въпреки че по-голямата част от мюсюлманите в страната не са въобще религиозни, съвместяването на исляма с либералната демокрация и човешките права е „доста трудно”. Според него „германският ислям” е една възможност за разрешаване на ситуацията. Шойбле цитира разработка на Германската ислямска конференция от преди 10 години, която се опитва да заличи културното и религиозното разделение в немското общество.
 
„Искахме и искаме, особено заради разнообразния произход на мюсюлманите в Германия, да съдействаме за създаването на германски ислям, за подпомагане на мюсюлманите да осмислят начина си на живот в Германия в един свободен, отворен плуралистичен и толерантен порядък”, пише финансовият министър.
 
Превод и редакция: БЛИЦ