Въпреки застудяването и началото на есента, все още няма грипна активност. Това каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, цитиран от "Фокус". Повече болни от грип може да се очакват в края на годината, уточни д-р Кунчев.
„На този етап все още няма грипна активност. Преди десетина дни имаше леко увеличаване на заболеваемостта. Доста хора бяха със симптомите на респираторно заболяване. Хубавото е, че почти никога при негрипните вируси не се стига до високи нива на заболеваемост и не се стига до тежко протичащи инфекции. Те обикновено протичат за 2 - 3 дни с лека температура, неразположение, при някои от хората може да има и кашлица, както и прояви на стомашно-чревния тракт. Но в 90% от случаите те отминават за няколко дни“, коментира главният държавен здравен инспектор. 

И това е интересно: 5 важни причини да пиете всяка сутрин сок от джинджифил и лимон - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to

При очакваните грипни щамове от година - две има развита резистентност към част от прилаганите препарати, предупреди д-р Ангел Кунчев. Той добави, че мъгливото време през есента е най-неприятният период за хората с респираторни заболявания и точно в тези дни те трябва да са по-внимателни. Д-р Кунчев каза още, че най-уязвими са възрастните хора и децата и е добре те да помислят за противогрипна ваксина.