Още преди 16 000 години хора си живеели на териториите на днешните Чили и Аржентина, което опровергава популярната хипотеза за заселването на Америка. 
Новото изследване е дело на археолози от Буенос Айрес и то е публикувано в списание Plos One, за което пък съобщи Fox News Latino. 

В Южния конус (южната част на Южна Америка) открили такива свидетелства за обитаване на древния човек като кости и останки от животни, загинали от човешка дейност, и вероятно представляващи оръдия и предмети на бита на прахората. Възрастта на находките бе определена с помощта на радиовъглероден анализ. 

Досега специалистите неведнъж са намирали такива артефакти, които свидетелстват за пребиваването на човек в Южна Америка и са по-древни от аналогични седи в Северна Америка. 

Първата подобна находка бе открита през 80-те години в южно Чили. 
Популярната хипотеза за заселването на Америка предполага, че древният човек е попаднал на континента не по-рано отпреди 23 000 години и това е станало през прохода, който е съществувал на мястото на сегашния Берингов пролив между Русия и американския щат Аляска. 

След това тези хора са се разселили из целия американски континент. На територията на Северна Америка са открити най-малко 10 селища, където човек се е намирал преди повече от 13 200 години. 

Но ако тези хора са продължили разселването си и в Южна Америка, чак дори до Южния конус, то по пътя си биха оставяли следи от древни селища, които обаче досега не са открити от учените. Това означава, че заселването на континента е могло да започне не от северната му част, както се предполага, а по друг път. 

Източник: БГНЕС