След референдума в Унгария, който бе признат за недействителен, министър-председателят Виктор Орбан подчерта, че все пак Брюксел не може да принуди страната да приеме мигранти, предава AFP. „Брюксел не може да наложи волята си над Унгария“, заяви унгарският премиер пред привържениците си в Будапеща.
Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан заяви, че ще предложи конституционни промени, след като над 98 % от гражданите на страната отхвърлиха европейската квотна система за солидарно разпределение на бежанци сред държавите от Общността, предава Bloomberg.

Въпреки че заради ниската избирателна активност референдумът не беше признат за действителен, Орбан подчерта, че резултатите от вота му дават „достатъчно силно оръжие“ да лобира пред ЕС за промяна на бежанската политика.

„Брюксел или Будапеща - това е въпросът, и ние решихме, че правото да се реши с кого искаме да живеем е изключително на Будапеща",заяви Орбан в реч в унгарската столица, изнесена след края на гласуването.

Обработени са 99,98% от бюлетините от неделния референдум в Унгария, пише Heti Világgazdaság.
Общият брой на бюлетините е 3 581 263. От тях валидни са 3 307 109, което представлява избирателна активност от 40,03%.

С „да“ на въпроса „Искате ли да разрешите на Европейския съюз да взима решения за разселването на лица в Унгария, които не са граждани на Унгария, без съгласието на парламента?“ са отговорили 55 584 души или 1,68%. С „не“ са отговорили 3 251 525 души или 98,32%. Невалидните бюлетини са 223 193.