Държавният глава на Чешката република Милош Земан предложи стотиците хиляди икономически мигранти, които са пристигнали в Европа от началото на миналата година, да бъдат депортирани, подчертавайки, че мюсюлманската им култура е "фундаментално несъвместима с европейското общество", съобщава британският вестник The Financial Times, цитиран от "Фокус"
Президентът предложи мигрантите да бъдат преместени на "празни места" в Северна Африка или на "необитаеми гръцки острови", като в замяна на поемане на разходите външният дълг на Атина да бъде постепенно намаляван. 

Земан предупреди за "силната връзка" между притока на мигранти и на "вълната от джихадисти" в Европа, като се аргументира, че умерените мюсюлмани могат да бъдат радикализирани от екстремисти сред тях, както германците от нацистите през 30-те години на миналия век. 

Президентът на Чехия говори в рамките на Форума на Родос, годишна конференция, организирана от Владимир Якунин, бившият шеф на руските железници и близък сътрудник на Владимир Путин. Пред изданието Земан подчерта, че единственото решение на мигрантската криза в Европа е да бъдат депортира онези, които не бягат война. 

"Ние сме в Гърция, и Гърция има много необитаеми острови, и голям външен дълг. Така че, ако имате "горещи точки" на гръцки острови, това ще бъде един вид плащане на външния дълг", заяви държавният глава на централноевропейската страна. 

Според Земан по малко от една трета от всички пристигнали в държавите от ЕС са бежанци, което означава, че стотици хиляди други трябва да бъдат депортирани. "Ако те могат да влязат, значи могат и да излязат", категоричен бе чешкият президент.